Suikerpinda’s

Suikerpinda's recept bakmuts

Suikerpinda’s zijn volgens mij de ultieme foute snack die té lekker is om te laten staan. De grote hoeveelheid suiker en dan nog de vette pinda’s.. Maar zeg nou zelf: dat is stiekem toch heerlijk? 😉 Op internet vond ik een fijn recept om zelf suikerpinda’s te maken. In feite heb je maar drie ingrediënten nodig + een topping voor wat extra smaak (in dit geval zout).

Mijn eerste poging mislukte hopeloos. Ik wilde eerst karamel maken om dit vervolgens over de pinda’s te gieten. Het oorspronkelijke recept heeft het namelijk over rauwe pinda’s en ik kocht geroosterde. Helaas liet ik mijn karamel aanbranden (ik dacht: “nog hééééél even verder laten bruinen” en toen was het al te laat, oeps haha.) Ik was uiteindelijk dus langer bezig met de pannen poetsen dan met het maken van de pinda’s, maar goed. Ik besloot daarna toch maar grotendeels het oorspronkelijke recept te volgen en dat ging wel goed!

De mister en ik hebben diezelfde avond de helft van de (grote) bak soldaat gemaakt. Heerlijk!

Suikerpinda's recept bakmuts
Suikerpinda’s

Bron: David LeBovitz

Ingrediënten

Voor een flinke hoeveelheid (+/- 500 gram)

– 275 gram ongezouten pinda’s
– 200 gram fijne kristalsuiker
– 75 ml. water
– zeezout

Bereiding

We beginnen met het bekleden van een bakplaat met wat bakpapier of aluminiumfolie. Doe dit vooral voordat je begint met het gerecht.

Neem vervolgens een grote pan en doe hier de suiker en het water in. Roer even goed en zet de pan op het vuur. Doe niets en wacht totdat het mengsel gaat borrelen. Voeg dan de pinda’s voorzichtig toe en roer de pinda’s door het suikermengsel. Laat nu de hitte van je fornuis het werk doen en blijf vooral in de buurt van de pan. Op een gegeven moment wordt het mengsel heel droog en krijgt het een zanderige structuur. Het gaat dan de goede kant op.

Zet het vuur lager en roer regelmatig met een lepel of spatel door het mengsel. Wat er gaat gebeuren is dat de suiker op de bodem zal karamelliseren. Door te roeren verdeel je de karamel over de pinda’s. (Ga dus niet constant in de pan roeren zoals ik eerst deed, want dan krijgt de suiker niet genoeg kans om te karamelliseren en dan blijf je in de zandstructuur hangen.) Houd je pan wel heel goed in de gaten. Haal de pan af en toe van het vuur af, zeker als het begint te roken, om de temperatuur op peil te houden. Blijf ondertussen steeds goed roeren.

Je zult zien dat er steeds meer suiker gaat karamelliseren en dat de pinda’s een steeds mooier bruin laagje gaan krijgen. Ga door totdat de pinda’s een goudbruine kleur hebben. Als je van een meer bittere karamelsmaak houdt, kun je doorgaan, maar let op: de kans op verbranden wordt steeds groter! Houd er ook rekening mee dat de boel nog even doorgaart ook al haal je de pan van het fornuis.

Zodra je de pan van het vuur hebt gehaald, stort je het pindamengsel uit op de bakplaat. Verspreid alle pinda’s over de plaat, bestrooi met een beetje(!) zeezout en laat afkoelen. De karamel zal hard worden en na +/- een half uurtje kun je ze eten.

Suikerpinda's recept bakmuts


Mocht je nog wat overhouden: bewaar de suikerpinda’s dan +/- max een week in een pot of bakje. Lekker voor bij de borrel en verkruimel ze grof in een keukenmachine en bestrooi over je vanille-ijs. Variatietips die ik op internet voorbij zag komen: bestrooi ze ook eens met wat kaneel in plaats van zout of gebruik voor meer pit wat chilipoeder!

Bonustip voor de vieze pan: Doe wat water in de pan en zet terug op het vuur. Door de hitte zal de suiker weer smelten en kun je de pan makkelijk schoonmaken.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Zelfgemaakte suikerpinda's recept van Bakmuts