Recensie: ‘Het basiskookboek voor iedereen’ – Rudolph van Veen

header_DSC_3246
DSC_4175

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn tante het basiskookboek Rudolph kookt van Rudolph van Veen. Nu ben ik zelf wel fan van Rudolph’s Bakery op 24Kitchen, dus ik was zeer benieuwd naar dit kookboek. De baksels op de tv zien er altijd heerlijk kneuterig uit (en lijken altijd regelrecht uit de jaren ’70 te komen). Vandaag neem ik jullie in ieder geval mee door dit boek en komen er de komende drie weken weer drie geteste gerechten op de site.

Lay-out
Op de cover prijkt een vrolijke Rudolph die mij wel zin geeft het boek direct te gaan lezen. Het boek bevat een inhoudsopgave vooraf. Hieruit blijkt al dat er veel verschillende categorieën behandeld worden. Variërend van soepen tot brood, kaas en gebakjes. Een grote diversiteit dus. Iets wat ik ook wel verwacht bij een basiskookboek.
Achterin het boek bevindt zich een helder register en kun je ook een groente- en fruitkalender vinden. Verder is er voor de carnivoren ook een overzicht met kerntemperaturen opgenomen. Iets wat ik zelf wel handig vindt om nog eens op terug te slaan.

De foto’s hebben mij verrast. Ze zijn fris en licht en lijken totaal niet op de gebakjes en taarten die ik op 24Kitchen voorbij zie komen. (En dat is positief.) Wel is het mij al opgevallen dat de foto’s er mooier uitzien dan het gerecht daadwerkelijk is, zo maakte ik o.a. de doperwtensoep en die was toch echt niet zo fleurig knalgroen als op de foto. (Lekker, dat dan weer wel en dat is het belangrijkste.)

DSC_4177
De recepten
De recepten zijn kort en helder en daardoor makkelijk uit te voeren. Er worden geen ingewikkelde ingrediënten genoemd en de bereidingstijd van de gerechten is over het algemeen kort. Bij ieder recept wordt onder het kopje ‘Lekker met’ een aantal tips gegeven met welke andere gerechten uit het boek je dit zou kunnen eten. Daarnaast bevatten de recepten ook variatietips en staat er vermeld hoeveel kilocalorieën e.d. een recept bevat.

Het einde van een hoofdstuk bevat een pagina met vijf extra recepten die passen bij de gerechten uit het hoofdstuk. In steeds één alinea wordt een aantal (korte) recepten gegeven met extra inspiratie.

DSC_4176

Al met al bevat het boek véél recepten en wordt de volledige basis behandeld. Je kunt bijvoorbeeld lezen hoe je bouillon maakt (dat heb ik ook nog nooit gedaan) en hoe je dit vervolgens toepast in een recept. Ook dressings voor salades en sausjes als mayonaise komen aan bod.

Persoonlijk eindoordeel
Het boek is wat je van een basiskookboek mag verwachten. Veel recepten, veel uitleg, variatietips en een hoge makkelijkheidsgraad. Voor iemand die nog geen ei kan bakken is dit zeker aan te raden. Tot nu toe heb ik twee recepten getest en beiden vielen in de smaak. Dat was ook voor mij een verrassing, want eerder maakte ik wat gerechten van de 24Kitchen-site en dat was niet zo’n succes.

DSC_3246

De selectie van drie recepten is nog niet helemaal rond. (Ik ben heel slecht in kiezen. Een echte vrouw dus haha.) Volgende week komt er in ieder geval een snel en makkelijk recept voor broodjes online!


!! Deze post bevat een affiliate link !!