Inmaken: wortels in het zuur

Inmaken- wortels in het zuur- recept van Bakmuts

Wortels in het zuur: een ideaal recept voor als je te veel wortels in huis hebt. Met wat azijn, water en zout maak je een mengsel waarmee je de wortels extra lang (in de koelkast) kunt bewaren. Ik eet de wortels graag door een salade of als extra garnering op een broodje. Naast wortels kun je dit recept ook toepassen op andere groenten, denk aan komkommers, uien, etc. Daarnaast kun je aan het basismengsel van azijn, water en zout ook nog lekkere kruiden of specerijen toevoegen. Voor de wortels hield ik het heel simpel. Het recept komt uit An Unapologetic Cookbook van Joshua Weissman. (Mocht je hem niet kennen: hij heeft echt een heel leuk YouTube-kanaal met allemaal from scratch recepten.)

Inmaken- wortels in het zuur- recept van Bakmuts
Inmaken: wortels in het zuur

Ingrediënten

– een aantal wortels (hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de pot)
– 350 ml azijn (simpele/goedkope azijn volstaat)
– 250 ml water
– 1 flinke eetlepel zout (ong. 18 gram)
– een grote lege schone glazen pot met deksel

Bereiding

Kook de glazen pot eventueel van tevoren ongeveer 10 minuten in water om hem brandschoon te krijgen. Als de deksel hittebestendig is, kun je deze ook aan de pan toevoegen. Laat vervolgens uitlekken op een theedoek.

We gaan nu de wortels in kleine slierten maken. Zorg ervoor dat je ze eerst wast en de buitenste laag schilt. Je kunt de wortels in lange dunne slierten snijden. Als je net zo goed kunt snijden als ik, dan ben je daar heel lang mee bezig 😉 Bij mijn tweede poging heb ik de dunschiller gepakt en heb ik de wortels in sliertjes geschild. Dat scheelt een hoop tijd! Maak net zoveel sliertjes dat de pot lekker vol zit, maar er nog wel vocht bij kan.

Verwarm in een pannetje de azijn met het water en het zout totdat het kookt. Als je andere kruiden, specerijen, etc. toevoegt, dan kun je dat ook hier doen. Zodra het zout is opgelost, kun je het pannetje van het fornuis halen. Giet het nog hete vocht voorzichtig bij de groenten in de pot. Laat de pot nu eerst zonder deksel volledig afkoelen. Als de groenten gaan drijven, zou je een keukenpapiertje bovenop kunnen leggen. Verwijder eventueel het papiertje, schroef de deksel op de pot en bewaar in de koelkast. De groenten zijn lang houdbaar in de koelkast. Gebruik altijd wel een schone vork om de groenten te pakken om snel bederf te voorkomen.

Inmaken- wortels in het zuur- recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Inmaken- wortels in het zuur- recept van Bakmuts