Mexicaanse ‘pulled chicken’

header_mexicaanse-pulled-chicken

Het recept van vandaag heb ik inmiddels al tig keer gemaakt in verschillende variaties, maar nu heb ik eindelijk hét recept gevonden voor lekkere ‘pulled’ kip met een Mexicaanse – misschien beter: TexMex – twist.

Ik maak het zelf in de slowcooker, maar je kunt het ook prima in een gewone pan klaarmaken. Je laat het vlees gedurende lange tijd stoven waardoor de kip uit elkaar valt als een soort draadjesvlees. Wij eten de kip op een tortilla met sla en groenten, maar je kunt er ook een soort burrito’s van maken door de kip in de tortillas doen, te bestrooien met crème fraîche en kaas en nog even in de oven afbakken of gebruik de kip als vulling voor bijvoorbeeld empanadas.

mexicaanse-pulled-chicken_3
Mexicaanse ‘pulled chicken’
Ingrediënten

Voor 4 grote porties of 6 gemiddelde porties

– 1 kilo kippendijen (zonder bot)
– 1 grote ui
– 3 paprika’s
– 4 theelepels (zelfgemaakte) tacokruiden (lees hier hoe ik mijn mix maak)
– 2 theelepels mosterd
– 4 teentjes knoflook, uit de pers
– 250 ml gezeefde tomaten
– peper en zout
– olie of boter
– een papje van 1 eetlepel bloem met wat koud water

Extra: tortilla’s en groenten zoals kidneybonen, mais, sla, tomaat, paprika, etc. Ook lekker met homemade guacamole.

Bereiding

Bereid alle groenten voor: snipper de ui, pel de teentjes knoflook en snijd de paprika’s in blokjes. Bestrooi de kippendijen met peper en zout. Je hoeft de kip verder niet kleiner te snijden. Meng tot slot de gezeefde tomaten met de mosterd en de kruiden (en evt. extra zout) in een kommetje.

mexicaanse-pulled-chicken

In de slowcooker
Verhit een pan met wat boter of olie en bak de kip rondom bruin. De kip moet niet helemaal gaar zijn. Verdeel de helft van de uien en paprika over de bodem van de slowcooker. Leg de kipstukken hier bovenop. Bedek de kip met de rest van de uien en paprikastukjes. Giet het tomatenmengsel erover heen. Laat de kip nu vier uur stoven op de laagste stand. Na vier uur haal je de kip uit de pot en trek de kip met twee vorken uit elkaar in ‘sliertjes’. Doe de kip weer terug in de slowcooker en laat nog een half uurtje stoven.

Mijn ervaring is dat er nog erg veel vocht uit de groenten en de kip komt, dus in dit stadium voeg ik ook nog een papje van bloem en koud water toe. Laat de saus nu indikken met de bloem. Ik laat de slowcooker een half uur met de pan op de deksel aan staan. Als na dit half uur de saus nog niet genoeg is ingedikt, haal ik de deksel van de pan en zet ik de slowcooker op de hoogste stand zodat het meeste vocht kan verdampen.

In een ‘gewone’ pan
Bak de kip rondom bruin in de pan met wat boter of olie en haal uit de pan. Voeg de groenten in één keer toe en laat met de deksel op de pan de groenten gedurende ongeveer 15 minuten zacht worden. Doe de kip terug in de pan en giet het tomatenmengsel erover. Laat het mengsel nu gedurende ongeveer twee uur heel zachtjes op het fornuis stoven met de deksel op de pan of laat het in de oven verder stoven op 110 graden.  Haal de kip daarna uit de en trek de kip met twee vorken uit elkaar in ‘sliertjes’. Doe de kip weer terug in de pan en laat nog een half uurtje stoven. Hou tijdens het stoven goed in de gaten of de kip niet te droog wordt. Voeg dan wat extra gezeefde tomaten toe of evt. een scheutje kippenbouillon.

Breng de pulled chicken eventueel nog verder op smaak met zout, peper of wat extra tacokruiden en serveer bijvoorbeeld met tortillas.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

mexicaanse-pulled-chicken_2