Kruidnoten

Kruidnoten sinterklaas recept bakmuts

Ik ben zo iemand die kruidnoten steevast pepernoten blijft noemen, terwijl ik die laatste eigenlijk helemaal niet lust. Sommige mensen maken daar een punt van, maar ik ben gewoon eigenwijs en blijf ze pepernoten noemen (sorry). Dit recept voor kruidnoten is erg makkelijk en lijkt het meest op een koekjesdeeg. Je huis gaat er heerlijk naar ruiken en het is ook nog eens gezellig om dit met kinderen te maken.

Eet de kruidnoten gewoon ‘kaal’ of doe eens gek en smelt wat chocolade au bain-marie en dip de kruidnoten in de chocola voor extra decadentie (en calorieën maar daar denken we maar niet aan :-))

(Mochten jullie je afvragen waarom het wat rustiger is hier: door de drukte van de laatste tijd lukt het mij even niet meer om drie recepten per week te posten. Ook het feit dat het zo snel donker is, werkt hier niet aan mee helaas.. )

Kruidnoten sinterklaas recept bakmuts
Kruidnoten
Ingrediënten

Voor ongeveer 75 kleine kruidnoten

– 100 gram zachte roomboter
– 125 gram bruine suiker
– 2 theelepels speculaaskruiden
– 250 gram bloem
– een snufje zout
– wat eetlepels melk (of water)

Bereiding

Mix de roomboter met de suiker tot een zachte botercrème. Zeef de speculaaskruiden, de bloem en het zout boven de botercrème en mix of kneed tot een deeg. Voeg een klein beetje melk (of water) toe als het deeg te droog is. Dit zorgt ervoor dat je wat gemakkelijker een deeg kunt kneden.

Verpak het deeg in plastic huishoudfolie en laat een paar uur in de koelkast rusten, zodat de smaken goed in het deeg kunnen trekken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Draai met je handen kleine bolletjes deeg – ter grootte van een knikker of tsja – een kruidnoot 😉 – en plaats op de bakplaat. Bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 175 graden (160 graden hetelucht).

Let op I: de kruidnoten worden harder bij het afkoelen. Vrees dus niet als ze zacht uit de oven komen.
Let op II: zijn de kruidnoten na het afkoelen toch nog een beetje zacht? Bak ze dan nog toch nog iets verder af in de oven. Je zult zien dat ze dan nog wat krokanter worden, maar bak ze niet te lang. (Ongeveer 5 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.) Het recept is wat dit betreft wat bewerkelijk. Je kunt niet makkelijk zien of voelen of de kruidnoten goed zijn zodra ze de oven uitkomen. Als iemand hier nog een goede tip voor heeft, dan hoor ik hem graag!


Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Kruidnoten sinterklaas recept bakmuts