Appeltaart

Appeltaart recept van Bakmuts

 Wat mij betreft is appeltaart een recept dat niet in je repertoire mag ontbreken. Appeltaart was de eerste taart die ik zelf bakte. Mijn moeder bakt hem al jaren op deze manier en vroeger heb ik hem samen met haar en met mijn oma regelmatig gemaakt. Het deeg was bij mij altijd een drama (want: kruimeldeeg), maar het resultaat was en is eigenlijk altijd heerlijk. Dit recept voor appeltaart is er echt eentje uit de categorie ‘oma’s appeltaart’. Heerlijk met een dot slagroom en een bolletje vanille-ijs.

Inmiddels weet ik beter hoe ik het beste het deeg kan behandelen en maak ik met verjaardagen vrijwel standaard deze taart. Het onderstaande recept is voor een springvorm van ongeveer 20 cm. Als je een springvorm van 26 cm doorsnede hebt, dan verdubbel je de hoeveelheden.

Appeltaart recept van BakmutsAppeltaart
Ingrediënten

Deeg
- 150 gram bloem
- 125 gram boter
- 80 gram witte basterdsuiker
- snufje zout

Vulling
- 3 appels uit het seizoen
- 2 eetlepels suiker (naar smaak)
- ¼ theelepel kaneel (naar smaak)
- citroensap

Extra nodig: een springvorm van 20 cm doorsnede (bijvoorbeeld deze)

Appeltaart recept van Bakmuts
Bereiding

Kneed voor het deeg de boter, de bloem, de suiker en het zout tot een samenhangende bal. Als je net als ik moeite hebt met het maken van deeg met ijskoude boter, dan is het meest praktische om de boter alvast uit de koelkast te halen. Als de boter wat meer op kamertemperatuur is, kun je sneller en makkelijker een bal deeg maken. Het kan ook helpen om één of twee eetlepels koud water toe te voegen aan het deeg. Zodra je een bal deeg hebt, kun je deze afgedekt een half uur tot een uur in de koelkast laten rusten. Voor een steviger deeg dat niet snel scheurt, kun je het deeg ook een nacht in de koelkast laten liggen. (Mijn ervaring is dat het deeg dan veel beter uit te rollen is, omdat het minder snel scheurt.)

Voor de vulling schil je de appels, haal je de klokhuizen weg en snijd je er schijfjes van. Besprenkel de appels met wat citroensap om te voorkomen dat de appeltjes bruin worden. Voeg vervolgens de suiker en de kaneel toe en meng alles door elkaar. Eventueel kun je hier ook 25 gram rozijnen en/of amandelen aan toevoegen.

Vet een bakvorm met een diameter van 20 cm in met boter of een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, en leg op de bodem een stukje bakpapier. Zodra het deeg lang genoeg heeft gerust, haal je het uit de koelkast en bestrooi je het werkblad met wat bloem. (Ik gebruik een speciaal soort mat om deeg op uit te rollen, ideaal!) Bekleed de bodem en ongeveer driekwart (in de hoogte) van de randen van de ingevette vorm met het deeg. Let erop dat je genoeg deeg overhoudt om de bovenkant van de taart straks te bekleden!

Vul de taart met de schijfjes appel en gebruik het laatste deel deeg om een ruitjespatroon te maken. Overigens kun je de taart ook helemaal dichtplakken met deeg door een laag deeg over de appels te leggen. Mijn ervaring is dat de taart er dan weliswaar minder charmant uitziet, maar wel lekkerder wordt! Eventueel kun je de taart nog bestrijken met ei (een eidooier vermengd met een theelepel water) zodat deze mooi bruin uit de oven komt.

Bak de taart in een uurtje op 175 graden (heteluchtoven) of 190 graden conventioneel in het midden van de oven en laat je huis naar herfst ruiken!

Appeltaart recept van Bakmuts