Naan

Naan zelfgemaakt van yoghurt en bloem recept bakmuts

Sinds kort ben ik steeds meer aan het proberen om zelf brood te maken. Tot nu toe is mijn repertoire nog niet heel groot, maar het zelf maken van naan gaat me inmiddels goed af! Het leek me dan ook leuk om dit met jullie te delen. Bak de broodjes in een hete oven of in de pan en eet ze met een curry of, zoals wij dat vaak doen, met een tonijnsalade.

Naan zelfgemaakt van yoghurt en bloem recept bakmuts
Naan
Ingrediënten

Voor 6 stuks

– 300 gram tarwebloem
– 3,5 gram gedroogde gist (1/2 zakje)
– ½ theelepel suiker
– zout
– 1 eetlepel gesmolten boter (of ‘ghee’) of vervang door olie + extra
– 120 ml. yoghurt
– 100 ml. lauwe melk
– optioneel: 2 knoflookteentjes of knoflookpoeder

Bereiding

Meng in een kom bloem, gist en suiker door elkaar. Maak een kuiltje en giet de gesmolten boter, de melk en de yoghurt in het kuiltje en voeg er een snuf zout aan toe. Kneed tot een soepel deeg. Als het deeg nog wat droog aanvoelt, voeg dan nog wat extra melk toe. Leg het deeg in een (ingevette) kom en dek af met een theedoek of folie. Laat het deeg anderhalf tot twee uur rusten op een warme plek.

Verdeel het deeg in zes gelijke stukken en vorm er ballen van. Rol iedere bal met wat bloem uit tot cirkels of ovalen van ongeveer een halve centimeter dik.

Werkwijze koekenpan
Laat een koekenpan goed heet worden. Smeer één zijde van het deeg in met gesmolten boter of olie en bak de ingevette kant van het deeg ongeveer 2 minuten in de pan. Smeer de andere kant ook in met boter of olie en keer het naan om. Bak de andere kant ook in ongeveer 2 minuten bruin. Smeer de broodjes na het bakken nog eens licht in met wat gesmolten boter of olie. Het is ook lekker om het vet op smaak te brengen met een beetje zout en twee uitgeperste teentjes knoflook/knoflookpoeder.

Werkwijze oven
Verwarm de oven voor op 220 graden. Als je een pizzasteen hebt, leg deze dan (zo hoog mogelijk) in de oven. Gebruik anders een bakplaat. Leg het naan (zonder boter of olie) op de pizzasteen of bakplaat en bak in 7 minuten de broodjes af. Het naan zal in de oven opbollen.

Smeer het naan na het bakken in met wat olie of gesmolten boter (evt. op smaak gebracht met extra zout en knoflook). In mijn geval werd het naan overigens niet echt bruin in de oven. Waarschijnlijk was mijn oven niet heet genoeg. Eventueel kun je ze dan nog afbakken in de pan totdat ze bruin zijn.

Naan zelfgemaakt van yoghurt en bloem recept bakmuts