Mini harcha uit de oven

Mini harcha uit de oven recept van Bakmuts

Zoals de meesten van jullie wel weten liggen een deel van mijn roots in Marokko. Op vakantie naar mijn opa en oma in Marokko kregen we vaak – als ik het me goed herinner – in de middag bij de koffie een versgebakken stuk harcha met een flinke lepel honing. Ik denk dat je harcha het beste kunt omschrijven als een soort koek. Je hoort hem door te snijden en vervolgens besmeer je hem met honing en boter. Deze harcha’s zijn best zoet, dus je kunt ze ook zonder honing eten. (In mijn herinnering waren ze nooit zo zoet.)

Mijn moeder had mij ooit een lekker recept voor harcha uit de oven gestuurd. Helaas ben ik die kwijtgeraakt, dus ik ging op zoek naar een ander recept. Ik kwam uit op het recept voor één van dé tv-koks uit Marokko: Choumicha. Ik heb alleen het anijs weggelaten (hou ik niet van) en de baktemperatuur en -tijd iets aangepast.

Dit recept voor mini harcha’s uit de oven is makkelijk te maken en je maakt er – zoals gebruikelijk bij Marokkaanse recepten – gelijk een heleboel van 😉 Gelukkig kun je ze ook een paar dagen prima bewaren in een afgesloten plastic doos. Eet ze als tussendoortje, bij een high tea of bij het ontbijt.

Disclaimer: Normaal bak je een grote harcha in de pan, maar dit leek mij makkelijker. Ik heb ze nog nooit in een pan gebakken, dus ik weet ook niet of dat met dit recept kan.

Mini harcha uit de oven recept van Bakmuts
Mini harcha uit de oven

Bron: recept van Choumicha

Ingrediënten

Voor een heleboel mini harcha

-250 gram fijne griesmeel + 100 gram extra
– 140 ml zonnebloemolie
– 250 gram bloem
– 100 gram fijne kristalsuiker
– 1 eetlepel vanillesuiker (zelfgemaakt) of 1 zakje vanillesuiker
– flinke snuf zout
– 2 zakjes bakpoeder (à 15 gram)
– 1 ei
– 120 ml melk

Bereiding

Meng in een grote kom 250 gram fijne griesmeel en voeg de zonnebloemolie toe. Roer dit door elkaar met een (pol)lepel. Als het goed, krijgt het mengsel de structuur van grof zand. Voeg nu de bloem, de fijne kristalsuiker, de vanillesuiker, zout, bakpoeder, ei en de melk. Meng goed door elkaar tot een egaal soort deeg.

Pak wat van het deeg (formaat golfbal) en maak hier een balletje van. Probeer hierbij zo luchtig mogelijk te werken en niet het deeg helemaal aan te drukken. Rol het balletje door het griesmeel. Druk het balletje iets plat en leg het vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Ga nu door met het volgende bolletje en herhaal de voorgaande stappen. Laat flink wat ruimte tussen de bolletje, want ze worden tijdens het bakken groter.

Bak de mini harcha’s op 180 graden gedurende zo’n 20-25 minuten in het midden van de oven.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Mini harcha uit de oven recept van Bakmuts