Gevulde tomaatjes met rijst

Gevulde tomaten met rijst recept bakmuts

Al vanaf kleins af aan ben ik gek op tomaten. Ik betrap mezelf er ook op om bij het avondeten bijna overal wel een tomaat aan toe te voegen. Het is dan ook niet gek dat het onderstaande recept als hoofdingrediënt, jawel, tomaat heeft! Deze gevulde tomaten met risottorijst zijn heerlijk om als tapasgerecht te serveren of als een voorgerecht tijdens een etentje. Laat je niet afschrikken door de risotto, die is echt simpel te maken. We zijn geen chefkoks (..denk ik?) en ik ben altijd al blij als het 1) de rijst gaar is en 2) de smaak goed is. Dus kom, aan de slag met deze heerlijke gevulde tomaten met risotto!

Gevulde tomaten met rijst recept bakmuts
Gevulde tomaatjes met rijst
Ingrediënten

Voor 8 gevulde tomaten

– 8 kleine tomaten, bijvoorbeeld romatomaten
– 90 gram rijst voor risotto
– 250 ml. hete groentebouillon (van een half bouillonblokje)
– 1 sjalot
– een halve theelepel Italiaanse kruiden
– peper en zout
– optioneel: geraspte kaas, bijvoorbeeld Parmezaanse kaas

Bereiding

Snijd de sjalot fijn en laat deze zachtjes bakken in een koekenpan of hapjespan. Voeg de Italiaanse kruiden toe en roer vervolgens de risottorijst er doorheen. Laat de rijst glazig worden en voeg dan beetje bij beetje de hete bouillon toe. Ik voeg steeds ongeveer een opscheplepel bouillon toe en laat dit op redelijk laag vuur verdampen. Zodra de bouillon is verdampt/opgenomen door de rijst, voeg je een nieuwe lepel bouillon toe. Ga zo door totdat de bouillon op is. Proef of de rijst gaar is. Indien de rijst nog hard is en krijtachtig smaakt, is deze nog niet gaar. Voeg dan extra water toe op dezelfde wijze dat je dit met de bouillon deed. Ga hiermee door totdat de rijst gaar is.

Haal de pan van het vuur en breng verder op smaak met peper en zout (hoewel zout doorgaans niet nodig is indien je bouillonblokjes gebruikt). Voeg eventueel de geraspte kaas toe. Overigens was mijn kaas op vandaag *shock* maar zonder smaakt het ook prima.

Was de tomaten en snijd de kapjes van de tomaten. Leg de kapjes opzij, maar gooi deze nog niet weg. Hol de tomaten uit met een lepel en schep het vruchtvlees eruit. Het vruchtvlees hebben we verder niet nodig voor dit recept. (Tip: gebruik het vruchtvlees in een tomatensaus voor bijvoorbeeld pasta!) Vul de uitgeholde tomaatjes met de risotto en schik ze in een kleine ovenschaal. Hiermee zorg je ervoor dat ze rechtop blijven staan in de oven. Zet de kapjes weer op de tomaatjes en bak de tomaten een half uur in het midden van de oven op 200 graden (180 graden hetelucht).

Tip: gebruik tomaatjes met het groen nog op de kapjes. Dit staat erg leuk, alleen kun je het groen natuurlijk niet eten. Mijn tomaatjes hadden geen groen op de kapjes. Om die reden heb ik ze (voor de foto) weggelaten en heb ik de top versierd met verse basilicum.

Gevulde tomaten met rijst recept bakmuts