Stoofpeertjes

Stoofpeertjes met suiker en kaneel (zonder alcohol) - foto van Bakmuts

Eén van mijn favoriete zoete gerechten in de winter is toch wel die van die stoofpeertjes. Traditiegetrouw eten wij de stoofperen altijd met de kerst, maar sinds ik op mezelf woon staan ze ook gewoon in het najaar op tafel. Bij voorkeur stoof ik de peertjes heel simpel met water, kaneel en suiker en dan zo lang mogelijk zodat ze een rossige kleur krijgen. Geen gedoe met wijn en dergelijke dus, gewoon lekker simpel. Je kunt de stoofpeertjes in een gewone pan maken, maar als je een slowcooker hebt, is dat ook zeker een optie! Laten we er dus verder niet omheen draaien en doorgaan naar het recept.

Stoofpeertjes met suiker en kaneel (zonder alcohol) - foto van Bakmuts
Stoofpeertjes
Ingrediënten

– 1 kilo stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
– 2 eetlepels suiker
– 1 theelepel kaneel (poeder)
– water (hoeveelheid is afhankelijk van de pan)

Verder heb je een pan of een slowcooker nodig (ik heb een Russell Hobbs (deze lijkt er op; ik heb een oudere versie)

Bereiding

Schil de peren en laat de steeltjes zitten. Neem een grote pan en vul deze met ongeveer vier centimeter water. Roer de suiker en de kaneel erdoor en zet de peren in de pan. De peren moeten ongeveer tot de helft in het water staan.

Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Ik laat de peren doorgaans minimaal drie uur stoven op zeer laag vuur. Heb je niet zoveel geduld of tijd, laat ze dan minimaal veertig minuten op laag vuur stoven. Prik met een vork om te zien of ze al zacht zijn, zo niet laat ze dan toch wat langer staan. Hoe langer de peren stoven hoe roder ze worden. (En anders kun je moeder natuur een beetje helpen door zelf wat rode kleurstof toe te voegen.)

Wil je ze in een slowcooker maken? Verwarm dan de slowcooker voor, doe een laagje gekookt water in de pan en meng de suiker en de kaneel erdoor. Verdeel vervolgens de stoofpeertjes over de bodem van de pan. Ik probeer ze altijd zoveel mogelijk rechtop te zetten. Ik zet ze doorgaans zo’n acht uur in de slowcooker en dan worden ze ook echt prachtig rood/roze van kleur (zonder kleurstof!)

Serveer de peren als bijgerecht of als dessert. Vergeet natuurlijk niet om het steeltje en de eventuele pitten te verwijderen.

Stoofpeertjes met suiker en kaneel (zonder alcohol) - foto van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Stoofpeertjes met suiker en kaneel (zonder alcohol) - foto van Bakmuts