Stoofpeertjes

Stoofpeertjes met kaneel recept bakmuts

Eén van mijn favoriete zoete gerechten in de winter is toch wel die van die stoofpeertjes. Traditiegetrouw eten wij de stoofperen altijd met de kerst, maar sinds ik op mezelf woon staan ze ook gewoon in het najaar op tafel. Bij voorkeur stoof ik de peertjes heel simpel met water, kaneel en suiker en dan zo lang mogelijk zodat ze een rossige kleur krijgen. Geen gedoe met wijn en dergelijke dus, gewoon lekker simpel. Laten we er dus verder niet omheen draaien en doorgaan naar het recept.

Stoofpeertjes

Nodig
– 1 kilo stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
– 2 eetlepels suiker
– 1 theelepel kaneel (poeder)
– water (hoeveelheid is afhankelijk van de pan)

Stoofpeertjes met kaneel recept bakmuts

Bereiding
Schil de peren en laat de steeltjes zitten. Neem een grote pan en vul deze met ongeveer vier centimeter water. Roer de suiker en de kaneel erdoor en zet de peren in de pan. De peren moeten ongeveer tot de helft in het water staan.

Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Ik laat de peren doorgaans minimaal drie uur stoven op zeer laag vuur. Heb je niet zoveel geduld of tijd, laat ze dan minimaal veertig minuten op laag vuur stoven. Prik met een vork om te zien of ze al zacht zijn, zo niet laat ze dan toch wat langer staan. Hoe langer de peren stoven hoe roder ze worden. (En anders kun je moeder natuur een beetje helpen door zelf wat rode kleurstof toe te voegen.)

Serveer de peren als bijgerecht of als dessert. Vergeet natuurlijk niet om het steeltje en de eventuele pitten te verwijderen.

Stoofpeertjes met kaneel recept bakmuts