Yoghurtcake met vanilleglazuur

Yoghurtcake met vanilleglazuur recept van Bakmuts

Ik verzin vaak recepten als ik met producten zit waar ik eigenlijk even niet weet waar ik de restjes in kan verwerken. Ik had nu nog een grote pot Griekse yoghurt in de koelkast staan en ik vroeg me af of het lekker zou zijn om hier een cake van te maken. Vroeger maakte ik wel eens een cake met kwark (uit de Sonja Bakker-bevliegingsperiode van mijn ouders; het was een recept uit één van haar kookboeken). Ik deed eerst een rondje (Engelstalige) Google ter inspiratie en na wat recepten vergeleken te hebben, ben ik zelf aan de slag gegaan. Een leuk experiment dat echt meer dan prima uitpakte! Het beslag is echt in een mum van tijd klaar en kan ook makkelijk zonder mixer gemaakt worden. (Hoewel een goede mixer het leven wel een stuk makkelijker maakt als je van bakken houdt ;-))

Ik maakte de cake met volvette Griekse yoghurt, maar je kunt deze prima vervangen door de minder vette variant. (Ik zou denk ik alleen geen magere of halfvolle yoghurt gebruiken. Ik heb het idee dat dit iets te waterig is.)

Het glazuur met de discodip is optioneel. Zonder smaakt de cake ook echt prima. Verder kwam ik er achter dat je ook prima cupcakes met dit recept kunt bakken. Ik had te veel beslag voor de vorm die ik wilde gebruiken, dus ik deed de rest in mijn muffinvorm.

Yoghurtcake met vanilleglazuur recept van Bakmuts
Yoghurtcake met vanilleglazuur
Ingrediënten

Voor één cake of een berg cupcakes

– 250 gram Griekse yoghurt (naturel)
– 3 eieren
– 125 ml zonnebloemolie of een andere neutrale olie
– 200 gram fijne kristalsuiker
– 225 gram bloem
– 1,5 theelepel bakpoeder (ongeveer 5 gram)

Glazuur (optioneel)
– 50 gram poedersuiker
– +/- 2 eetlepels vanillesiroop (ik gebruik die van Monin) of vervang door 1 theelepel vanille-essence of extract en 1,5 eetlepel water.

Yoghurtcake met vanilleglazuur recept van Bakmuts
Bereiding

Klop de eieren los met de mixer. Voeg vervolgens de olie, de suiker en de yoghurt toe. Mix nog een keer gedurende een minuut. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en mix weer gedurende een minuut. (De structuur verandert in een soort mayonaise/gecondenseerde melk-achtige substantie.)

Vet een cakevorm in met olie en bloem en giet het beslag erin. Als je cupcakes wilt bakken gebruik dan – als je die hebt – een ijsschep om de cupcakevormpjes te vullen met beslag. Gratis tip 😉

Bak de cake in ongeveer 45-55 minuten gaar in het midden van de oven op 180 graden. Prik met een satéprikker om te zien of de cake gaar is. Als de cake nog wat bleek ziet, dan mag de cake sowieso nog wat langer in de oven blijven staan.

De cupcakes zijn in ongeveer 20-25 minuten gaar. Ook hier geldt dat als ze nog wat bleek zien, ze wat langer in de oven mogen blijven.

Glazuur
Meng de ingrediënten voor het glazuur. In eerste instantie lijkt het erop dat er te weinig vocht in zit, maar naarmate je langer roert wordt het steeds vloeibaarder. Kijk na goed roeren of het vloeibaar genoeg is, anders kun je altijd nog een drupje water erbij doen. Giet het glazuur over de cake.

Bestrooi evt. met discodip. Doe dit wel als het glazuur nog nat is.

Yoghurtcake met vanilleglazuur recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Yoghurtcake met vanilleglazuur - recept van Bakmuts