Smeuïge warme chocoladecakejes

Smeuïge warme chocoladecake lavacake recept bakmuts

Voor de echte chocoholics vandaag een recept voor warme smeuïge chocoladecakejes. Het recept is de laatste in de reeks recepten die ik uit het kookboek Zoete waren & hartige zaken maak. De cakejes maak je in een handomdraai en zijn zeer geschikt als snel toetje na een diner. Je moet wel van de pure smaak van chocolade houden (en anders vervang je een deel door melkchocolade of voeg je extra suiker toe).

Smeuïge warme chocoladecakejes
Ingrediënten

Voor 4 cakejes
– 3 eetlepels fijne kristalsuiker
– 85 gram ongezouten boter
– 150 gram pure chocolade
– een snufje zout
– 5 eetlepels cacaopoeder
– 2 eiwitten (ca. 100 gram)
– olie of boter om in te vetten

Extra: kleine soufflévormpjes; de mijne hadden een inhoud van 125 ml. Voor een toetje na een diner met diverse gangen, zou ik voor wat kleinere vormpjes gaan mocht je die in huis hebben.

Bereiding

Vet de vormpjes in met wat olie of boter en bestrooi met één eetlepel suiker. Smelt vervolgens de boter, de chocolade en het zout in een kom boven heet, maar niet kokend, water (au bain marie). Voeg vijf eetlepels cacao toe en roer goed door.

Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf samen met de resterende twee eetlepels suiker. Het mengsel is stijf genoeg wanneer je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het ei eruit glijdt. (Als je van zoete toetjes houdt, voeg dan wat extra suiker toe. Het recept schrijft oorspronkelijk overigens maar één eetlepel suiker voor.)

Schep het gesmolten chocolademengsel voorzichtig en rustig door de eiwitten, maar zorg ervoor dat je niet te lang roert. Dan gaat alle lucht eruit. Zorg er ook voor dat je niet de eiwitten bij de chocolade gooit, want dan wordt het eiwit weer vloeibaar! Dat heb ik ooit eens gehad met een chocolademousse en helaas kon ik die vervolgens weggooien. Chocolade bij het eiwit en niet andersom dus, is mijn advies.

Giet de vormpjes vol met het mengsel en bak in tien minuten af in het midden van de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht).

Oordeel

Het zijn heerlijke cakejes die inderdaad goed smeuïg zijn van binnen. Naar mijn smaak was het iets te veel pure chocola, dus de volgende keer ga ik denk ik een deel vervangen door melkchocolade. Verder vond ik het een nadeel van het recept dat her en der wat stappen werden overgeslagen. Zo staat er nergens of je de chocola bij het eiwit moet doen of andersom. Daarnaast heb je voor het oorspronkelijke recept één eetlepel suiker nodig, terwijl je suiker in de vormpjes moet doen en je vervolgens suiker met het eiwit moet stijfkloppen. Eén eetlepel leek mij dan wel wat weinig. Maar al met al is het goed gelukt en smaakten de cakejes prima.

Volgende week staat er een nieuwe recensie online van een ander kookboek en volgen er weer drie geteste recepten. Mocht je de vorige recepten gemist hebben uit dit kookboek, kijk dan even hier:
Recensie van het kookboek
Bananenbrood
Kokosmakronen

Smeuïge warme chocoladecake lavacake recept bakmuts