Aardappelroosjes

Aardappelroosjes recept bakmuts

Een aantal jaren geleden maakte ik met kerst rozen van aardappelen. Ik kreeg het idee via Pinterest en – hoewel ik er een hard hoofd in had dat het zou gaan lukken – lukte het zowaar! Het idee is dat je dunne aardappelschijfjes op een rij legt en vervolgens oprolt. Het opgerolde pakketje doe je in een goed ingevette muffinvorm en na het bakken heb je prachtige aardappelroosjes om als bijgerecht te serveren. Als ik mijn dochter mag quoten: ‘Het ziet er prachtig uit! Waarop ze er aan toevoegde: ‘Maar ik ga dit écht niet eten hoor mama!’ En bedankt 😉 Wij volwassenen vonden ze gelukkig wel heerlijk. Het is zeker niet moeilijk om te maken. Je moet er alleen even handigheid in krijgen om ze op te rollen.

Het is ook wel handig om een mandoline of keukenmachine met mogelijkheid tot het snijden van plakjes te gebruiken, tenzij je fantastische snij-skills hebt natuurlijk en zelf hele dunne plakjes kunt snijden (die heb ik niet helaas).

Ik heb het recept nu een paar keer gemaakt, zowel met roomboter als met olijfolie. Persoonlijk vind ik de aardappelroosjes met roomboter lekkerder en knapperig maar je kunt in principe beide gebruiken.

Aardappelroosjes recept bakmuts
Aardappelroosjes
Ingrediënten

Voor +/-6 rozen uit een grote muffinvorm

– 500 gram (+/- 3 grote) vastkokende aardappelen
– ongeveer 30 gram roomboter of 3 eetlepels (olijf)olie + extra om in te vetten
– 1 tl. knoflookpoeder (optioneel)
– zout, peper en evt. kruiden zoals (gedroogde) Italiaanse kruiden

Bereiding

Was de aardappelen en snijd dunne plakjes met behulp van een mandoline of keukenmachine.

Doe de aardappelplakjes in een kom en breng op smaak met zout, peper, knoflookpoeder en evt. kruiden. Smelt intussen de boter (in een pannetje of kort in de magnetron) en voeg toe aan de aardappelschijfjes. Als je geen boter gebruikt, voeg je in plaats daarvan de olie toe. Hussel goed.

Vet de muffinvorm goed in en zet deze in de buurt neer. Leg ongeveer 12 aardappelplakjes in een rij op het aanrechtblad. Ze mogen een stukje met elkaar overlappen. Begin vanaf één kant met het oprollen van de schijfjes (tip: gebruik allebei je handen).

Aardappelroosjes recept bakmuts
Aardappelroosjes recept bakmuts

Pak het opgerolde pakketje voorzichtig op. Je ziet dat de opgerolde zijkant al op een roos begint te lijken. Zet de aardappelrolletjes in de muffinvorm. Begin nu met een nieuwe rij aardappelschijfjes en herhaal de bovengenoemde stappen totdat alle schijfjes op zijn. Sommige roosjes kun je aanvullen door er zelf wat aardappelschijfjes bij te doen.
Bak de aardappelroosjes in ongeveer 35-40 minuten af in de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Draai halverwege de baktijd de muffinvorm zodat alle aardappelroosjes gelijkmatig kunnen bakken. Laat de roosjes iets afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Mochten ze heel erg plakken, probeer dan met een mesje de roos voorzichtig los te maken van de vorm. (En pas op dat je de vorm niet beschadigt.)

Bestrooi de rozen met wat (zee)zout voor het serveren.

Aardappelroosjes recept bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Aardappelroosjes recept bakmuts