Aardappelkroketten

Aardappelkroketten zelf maken recept bakmuts

Aardappelkroketjes koop ik eigenlijk altijd kant en klaar in de winkel, totdat ik me laatst bedacht dat het ook wel eens leuk zou zijn om ze zelf te maken. Eerlijk is eerlijk: het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat! Daarnaast vind ik dat geklieder in de keuken stiekem ook wel leuk. Nog een voordeel van zelf maken is dat je niet gebonden bent aan een vaste smaak. De basis is aardappelpuree, maar je kunt hier gemakkelijk je eigen twist aan geven. Voeg kruiden of kaas toe of bijvoorbeeld klein gesneden zongedroogde tomaatjes. Serveer als voorgerecht of als snack bij de borrel.

Aardappelkroketten zelf maken recept bakmuts
Aardappelkroketten
Ingrediënten

Voor ongeveer 24 kroketten

– 450 gram aardappelen
– een klontje boter
– peper
– zout
– een theelepel Italiaanse kruiden
– paneermeel
– 1 ei
– olie om te bakken (of gebruik een friteuse)

Bereiding

Van aardappelpuree..
We beginnen met de aardappelpuree. Maak hem zoals je het zelf altijd doet of volg het bovenstaande recept van mij. Gebruik in ieder geval géén aardappelpuree uit een pakje, want dat werkt niet! Een restje aardappelpuree van de vorige dag volstaat ook.

Mijn recept voor aardappelpuree is als volgt. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Zet met ruim water en wat zout op het vuur en laat koken tot ze gaar zijn (tijdsduur is afhankelijk van de aardappelsoort die je gebruikt). Giet de aardappelen af en laat ze even droogstomen. Ik doe dit door de pan terug te zetten op het gasfornuis met het gas uit. De hitte van het fornuis zorgt ervoor dat de aardappelen droog stomen.

Voeg de boter toe aan de aardappelen en stamp het geheel met een aardappelstamper of gebruik een pureeknijper. Breng op smaak met peper en zout. Ik deed er als smaakmaker extra Italiaanse kruiden bij. Laat de puree nu volledig afkoelen. (Hoe koeler de puree, hoe steviger. Maak de puree dus het liefst een paar uur of zelfs een dag van tevoren.)

Aardappelkroketten zelf maken recept bakmuts

.. naar aardappelkroket
Nu de kroketten! De puree is als het goed is lekker stevig geworden en klaar voor gebruik. Pak een handvol puree en kneed dit door. Maak een bal van het deeg en rol het met je handen tot een lange rol (of worst). Mijn kroketten waren ongeveer 2 cm dik. (Ik zou ze niet veel dikker maken. Er moet immers nog ei en paneermeel overheen!) Snijd de rol in kleinere stukjes van ongeveer 6 cm lang. Eventueel kun je de kroketten met je handen nog wat meer naar een kroketvorm kneden.

Doe flink wat paneermeel in een schaaltje en kluts het ei in een ander schaaltje. Haal iedere kroket eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel. Leg ze daarna opzij. Ga zo door totdat je alle kroketten hebt gehad. Eventueel kun je de kroketten hierna nog een keer door het ei en het paneermeel halen. De korst wordt dan extra krokant. (Ik heb dit overigens niet gedaan, want ik was te ongeduldig haha!)

Dan is het nu tijd om de kroketten te bakken! De makkelijkste manier is om ze te frituren op 180 graden totdat ze een goudbruine korst hebben. De minder makkelijke manier, die ik natuurlijk heb gevolgd, is door de kroketten in een pan te bakken. Giet wat olie (bijv. zonnebloemolie) in een pan. Zorg ervoor dat er ongeveer 2-3 cm olie in de pan zit. Verhit de pan en controleer de temperatuur. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een houten lepel in de pan zetten. Zodra zich belletjes vormen rond de lepel, dan is de pan heet genoeg.

Leg de kroketten in de pan en bak ze goudbruin, Ik bakte er acht per keer. Ik moet zeggen dat het bakken in de pan best prima ging. Helaas sneuvelden er bij mij wel een paar kroketten doordat ze open barstten. Waarschijnlijk waren deze toch te vochtig. (Laat daarom de aardappelen goed droogstomen!) Misschien dat je hier minder last van hebt als je ze frituurt in de pan.

Serveer ze met een lekker sausje, bijvoorbeeld met aïoli.

Aardappelkroketten zelf maken recept bakmuts