Baba ghanoush met platbrood
Zoals jullie misschien wel weten ben ik gek op tapas en mezzes waarbij je maar zoveel mogelijk gerechtjes op tafel hebt en overal van kunt proeven. Deze baba ghanoush is een voorbeeld van zo’n perfect mezzegerecht.
Baba ghanoush is een Midden-Oosters auberginegerecht en doet qua bereiding denken aan hummus (waar ik eveneens gek op ben). Ik pofte de aubergine samen met wat knoflook, zodat de basis al gelijk erg smeuïg is.
Om het gerechtje compleet te maken, maakte ik er een snel platbrood van bloem en yoghurt bij. Je bakt het platbrood in de grillpan of een gewone koekenpan. Ik denk zelfs dat je dit brood ook prima op de barbecue kunt bakken. Uiteraard kun je de baba ghanoush ook zonder het platbrood eten maar met bijv. Turks brood. (Stiekem lepel ik dit het liefst gewoon zo op ha!)
Baba ghanoush met platbrood
Ingrediënten voor de baba ghanoush
Voor 1 bakje
– 1 aubergine
– 2 teentjes knoflook in de schil
– 1 eetlepel citroensap (ik gebruikte een citroen en geen flesje)
– 1 theelepel tahin
– snuf zout
Ingrediënten voor het platbrood
Voor +/- 8 stuks
Bron: Jamie Oliver
– 200 gram bloem *
– 1 theelepel bakpoeder *
– 200 ml naturel yoghurt
– snuf zout
*Vervang evt. door zelfrijzend bakmeel
Bereiding
Prik met een vork wat gaatjes in de aubergine, snijd de groene kop eraf en verpak in aluminiumfolie. Verpak de teentjes knoflook (ongepeld) ook in aluminiumfolie. Pof de aubergine en de knoflook vervolgens in ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht). De aubergine moet helemaal zacht zijn. Laat de knoflook en de aubergine vervolgens afkoelen.
Halveer de aubergine in de lengte en schraap met een lepel het vruchtvlees eruit. De schil hebben we niet nodig, dus die kan weg. Prak de aubergine in een kommetje. Verwijder vervolgens de schil van de knoflooktenen en voeg deze toe aan de aubergine. Prak alles nog een keer goed door, zodat de knoflook en de aubergine goed met elkaar mengen. Roer het citroensap en de tahin door de groenten en breng op smaak met zout. Als het mengsel te grof is, kun je de staafmixer er nog even doorheen halen of de baba ghanoush in de keukenmachine doen.
Meng voor het platbrood alle ingrediënten in een kom. Kneed even door met je handen totdat een samenhangend deeg ontstaat. Laat het deeg daarna een kwartiertje rusten. Verdeel het deeg in kleine bolletjes – ter grootte van een golfbal – en druk plat met je handen. Rol het deeg vervolgens uit tot ongeveer 12 cm doorsnede. Het brood moet dun worden uitgerold (2-3 mm dikte).
Verhit een grillpan en bak de broodjes aan beide kanten ongeveer 1-2 minuten totdat ze opbollen en er grillstrepen ontstaan.
Serveer het platbrood direct met de baba ghanoush.
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.