Groentelasagna

Lasagne met courgette aubergine en spinazie vegetarisch recept bakmuts

Vroeger was ik gek op lasagna (of lasagne?) uit een pakje. Heerlijk vond ik dat. Voor zover ik het mij kan herinneren aten we het niet heel vaak, maar áls we het dan eens aten. Hmm… en dan vooral die krokante kaaslaag bovenop. We maakten de lasagna overigens wel altijd zonder de béchamelsaus, want die vond – en vind – ik (uit een pakje) niet lekker. Tegenwoordig maak ik nog nauwelijks zulke lasagna, maar heb ik twee favoriete recepten voor homemade vegetarische groentelasagna, waarvan ik er eentje vandaag met jullie deel. Het is even wat snijwerk, maar dan heb je ook wat! Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je niet genoeg groenten binnenkrijgt. Lees verder voor het recept!

Lasagne met courgette aubergine en spinazie vegetarisch recept bakmuts




Groentelasagna
Ingrediënten

Voor 4 personen

– 1 courgette, in dunne plakjes gesneden (ronde plakjes dus niet in de lengte)
– 1 aubergine, in dunne -plakjes gesneden (idem)
– 5 eetlepels olijfolie + extra om te bakken
– 3 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
– 1 geperste teen knoflook
– 2 uien, gesnipperd
– 1 liter (2 pakjes) passata (gezeefde tomaten)
– 1 pak diepvriesspinazie à la crème, (450 gram) (mag ook een zak verse zijn, maar met diepvriesspinazie krijg je gelijk een soort saus)
– 2 bollen mozzarella
– 1 pak lasagnabladen
– Geraspte kaas naar smaak

Bereiding

Leg de plakjes courgette en aubergine apart van elkaar (dus niet bovenop elkaar) op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak van vijf eetlepels olijfolie, de geperste teen knoflook en 2 theelepels Italiaanse kruiden een papje en bestrijk alle schijfjes groenten met het mengsel. Het makkelijkst gaat dit met een bakkwast. Strooi nog wat peper en zout naar smaak over de groenten. Rooster de groenten in een voorverwarmde oven van 200 graden in ongeveer 8 minuten. Controleer op het einde regelmatig de oven om te voorkomen dat de groenten gaan aanbranden.

Verhit vervolgens in een hapjespan nog wat olijfolie en bak de gesnipperde uien totdat ze zacht zijn. Voeg 1 theelepel Italiaanse kruiden toe en roer de gezeefde tomaten erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Zet ondertussen ook de diepvriesspinazie op zodat deze langzaam kan ontdooien. (Als je liever verse spinazie gebruikt, neem dan een grote zak en bak dit in vijf minuten met wat olie gaar.) Laat alles een minuut of tien sudderen. Snijd intussen de mozzarella alvast in stukjes.

Vet een grote ovenschaal (of 4 eenpersoonsschalen) licht in met olijfolie en bedek de bodem met de tomatensaus. Leg een aantal lasagnabladen op de saus, zodat deze is bedekt. De volgende laag bestaat uit spinazie, courgette en aubergine. Bedek weer met lasagnabladen. Ga zo door totdat alle saus op is of de ovenschaal vol. Eindig met een laag tomatensaus en bedek de laatste laag met in plakjes gesneden mozzarella en geraspte kaas.

Bak de lasagna in 30 minuten op een voorverwarmde oven van 200 graden (180 graden hetelucht).





Lasagne met courgette aubergine en spinazie vegetarisch recept bakmuts