Olijventapenade

Tapenade met olijven recept bakmuts

Als ik uit eten ga, bestel ik altijd het liefst vooraf een mandje brood met smeerseltjes. De olijventapenade is samen met de aïoli bij mij steevast favoriet. Een paar jaar geleden deed ik al diverse pogingen om zelf een goede olijventapenade te maken, maar iedere keer weer zonder succes. Het werd te zout, te zuur of gewoon ronduit smerig. Deze week ging ik – na een paar jaar rustpauze – de uitdaging nogmaals aan en wonder boven wonder produceerde ik nu wel een heerlijke tapenade.

Het werd een vegetarische zwarte olijventapenade. Ansjovis en ik waren namelijk voorheen geen beste vriendjes, dus ik heb besloten deze vriendschap te verbreken en de ansjovis uit de tapenade te schrappen. In plaats daarvan gebruikte ik kappertjes. Ik las namelijk dat de oorspronkelijke tapenade ook kappertjes bevat, een ingrediënt dat ik in mijn eerdere versies – voor zover ik mij kan herinneren – nooit heb toegevoegd. Daarnaast moest ik nu wel wat zout toevoegen, omdat het gebrek aan ansjovis de tapenade wel wat flauw maakte.

De tapenade is in een mum van tijd klaar, mits je iets van een hakmachine hebt. Je kunt de ingrediënten ook zelf fijnsnijden of in een vijzel stampen. Je bent dan wel iets langer bezig. Lekker voor ’s avonds als borrelhapje of als onderdeel van een tapasavondje.

Tapenade met olijven recept bakmuts
Olijventapenade
Ingrediënten

Voor één schaaltje tapenade

– 130 gram zwarte olijven (ontpit)
– 1 eetlepel kappertjes
– 1 teen knoflook
– 1 theelepel Provençaalse kruiden (gedroogd)
– 1,5 eetlepel citroensap
– 3 eetlepels extra vierge olijfolie
– zeezout (gemalen)

Bereiding

Doe de olijven en kappertjes in de hakmachine. Pel de knoflook en pers de teen met behulp van een knoflookpers uit boven de olijven en kappertjes. Als je geen knoflookpers hebt, snijd de teen knoflook dan in blokjes. Hak de ingrediënten tot een grove massa. Het moet dus geen puree worden, maar meer een grove pasta.

Roer de olijfolie en het citroensap (dat ik overigens uit zo’n knijpflesje haal, maar gebruik gerust een echte citroen) door het olijvenmengsel. Voeg de Provençaalse kruiden toe en proef de tapenade. Als je de tapenade te flauw vindt, voeg dan zout naar smaak toe. Meng alles nog eens goed en laat minimaal een half uurtje de smaken trekken. Serveer met vers brood of op een toastje.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Tapenade met olijven recept bakmuts