Bolognesesaus (Italiaanse ragú)

bolognesesaus_3

Ik ben gek op de Italiaanse keuken en met name op de vele tomatensauzen en pasta’s. Het maken van een bolognesesaus stond dan ook lang op mijn ‘te maken’- lijstje. Eindelijk kwam ik er eens – op een lome zondag – aan toe om eens een echte Italiaanse bolognesesaus te maken. Na wat research op internet kwam ik een fijn basisrecept tegen (klik hier) en vanuit daar heb ik mijn eigen saus gemaakt.

Het bijzondere van de saus, vind ik, is dat je de melk laat inkoken met wat nootmuskaat. Daarnaast schijnt een goede saus lang te moeten stoven en tadaaa, daar kwam mijn slowcooker weer van pas. (Niet gevreesd, je kunt het ook in de oven klaarmaken.) Al pruttelend deed de saus mij denken aan – heel fout – zo’n lasagnasaus uit een pakje. Toevallig ook mijn meest favoriete gerecht uit een pakje. Nooit geweten hoe je dit na kunt maken én dan dit zo makkelijk is. Afgezien van het feit dat je heel veel geduld nodig hebt en even staat te mutsen met de melk, is het een gemakkelijk recept om te maken.

bolognesesaus_4
Bolognesesaus (Italiaanse ragú)
Ingrediënten

Voor 6-8 personen

– 2 uien
– 2 wortels
– 4 stengels bleekselderij
– 125 gram vegetarische spekjes (uiteraard kun je ook echte kopen, maar die eet ik niet)
– 500 gram rundergehakt
– 1 runderbouillonblokje
– 300 ml volle melk
– een snufje nootmuskaat
– 2 blikken tomatenblokjes (2×400 ml)
– 3 eetlepels witte wijnazijn
(- evt. 2 eetlepels bloem)

bolognesesaus_7
Bereiding

Doe de melk met wat nootmuskaat in een pannetje en breng aan de kook. Laat de melk zachtjes inkoken totdat je ongeveer 1/3 van de melk overhoudt. Roer regelmatig om aanbranden en overstromen te voorkomen.

Snijd intussen de uien, wortels en bleekselderij in kleine blokjes. Bak eerst de uien en de wortels gedurende vijf minuten in wat olijfolie. Voeg daarna de vegetarische spekjes en de bleekselderij toe. Bak nog eens ongeveer 2 minuten. Voeg het gehakt toe aan het mengsel en bak dit rul en bruin. Verkruimel het runderbouillonblokje en voeg dit ook toe.

Doe de tomatenblokjes met de ingekookte melk en de azijn in de slowcooker of een ovenbestendige pan. Roer even door en voeg daarna het gehaktmengsel toe. Roer nogmaals door. Laat de saus ongeveer 4 uur lang op de laagste stand staan. (Als de saus te vochtig wordt, kun je wat bloem erdoor roeren. Als dit niet helpt, kun je na 4 uur de deksel iets van de pan halen zodat er wat vocht kan verdampen. Maak je het gerecht in de oven: verwarm de oven voor op 125 graden, zet de pan in de oven met de deksel een klein beetje open. Laat de saus ongeveer 3-4 uur in de oven stoven.

Breng de saus op smaak met peper en zout en serveer met pasta, gnocchi of gebruik de saus als basis voor een lasagna.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

bolognesesaus_1

Bewaren