Risotto met courgette en kip

Risotto met courgette en kip recept bakmuts

Een favoriet recept in huize Bakmuts is deze risotto met courgette, kip en pesto. Van risotto wordt altijd gezegd dat het erg moeilijk is om te maken, maar ik moet zeggen dat dit recept mij altijd goed afgaat. Ik weet natuurlijk niet of het de mastercheftoets zou doorstaan, maar ik ben eerlijk gezegd al tevreden als de rijst goed gaar is.

Combinatie van courgette en kip met de pesto is erg lekker. Eventueel zou je ook kunnen variëren door wat champignons toe te voegen aan de risotto. Mocht je het gerecht voor vier mensen willen maken, verdubbel dan het recept.

Risotto met courgette en kip recept bakmuts
Risotto met courgette en kip
Ingrediënten

Voor 2 personen

–  +/- 250 gram kipfilet
–  1 ui
–  1 teentje knoflook
–  1 courgette
–  170 gram risottorijst
–  500 ml. kippenbouillon (1 tablet + 500 ml. water)
–  1 theelepel oregano
–  klein scheutje melk of slagroom (2 eetlepels)
–  2 theelepels groene pesto

Bereiding

Snijd de kipfilet in blokjes, bestrooi met een beetje gemalen peper en bak de kip met een beetje boter of olie kort in een pan. Snijd ondertussen de courgette ook in blokjes en voeg dit aan de kip toe. Laat dit samen garen: eerst op een hoog vuur en later kan het op een zacht vuur blijven staan of zet het vuur helemaal uit.

Maak de bouillon door een bouillonblokje op te lossen in kokend water. Ik kook water in de waterkoker en maak in een (hittebestendige!) maatbeker (van glas) de bouillon. Je kunt dit natuurlijk ook in een apart pannetje op het fornuis doen. Snipper de ui en pers de knoflook in een tweede grote (hapjes)pan en bak beiden met een beetje (olijf)olie. Bak de uien totdat deze glazig zien. Voeg vervolgens een theelepel oregano toe en roer de rijst door dit mengsel. Let op: dit kan snel aanbranden, dus zet het vuur wat lager!

Zodra de risotto er wat glazig uit gaat zien, kun je de bouillon toevoegen. Zet het vuur wat lager en begin met één soeplepel bouillon. Laat het mengsel pruttelen totdat de rijst de bouillon heeft opgenomen en voeg daarna pas de volgende soeplepel bouillon toe. Let erop dat je regelmatig roert en dat de rijst niet inkookt. Als de helft van de bouillon (250 ml.) grotendeels is opgenomen door de rijst, kun je het kip/courgettemengsel toevoegen. Voeg weer een soeplepel bouillon toe en blijf zo doorgaan totdat bouillon op. Wederom blijven roeren en opletten dat de rijst niet inkookt. Het is sowieso niet de bedoeling dat de rijst droog wordt.

De risotto is klaar, wanneer de korrels zacht zijn en de risotto niet langer zwemt in de bouillon. Proef ook zeker even hoe de rijst smaakt, als de rijst nog hard is en de structuur van een krijtje heeft, zul je nog wat vocht moeten toevoegen. Voeg dan nog een extra lepel bouillon of kokend water toe.

Als laatste stap schenk je een scheutje melk of room door de risotto en ongeveer twee theelepels (groene) pesto. Even doorroeren en de risotto is klaar! Eet smakelijk!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Risotto met courgette en kip recept bakmuts