Basisrecept voor gnocchi
Van gnocchi (spreek uit njokkie) wordt altijd gezegd dat het een moeilijk gerecht is om zelf te maken. Een aantal jaren geleden wilde ik het tegenbewijs leveren en ging ik op zoek naar het recept om zelf gnocchi te maken. En dan wel op de (schijnbaar) traditionele manier: zonder ei! Na diverse pogingen lukte met het op een gegeven moment eindelijk. Graag deel ik dit recept vandaag met jullie.
Gnocchi is een aardappelpasta gemaakt van gestampte aardappel en bloem. Je maakt hier kleine ovale bolletjes van die je vervolgens kookt in heet water. Het voordeel is dat de gnocchi supersnel gaar zijn. Daarnaast laten ze uit zichzelf weten dat ze klaar zijn: dan gaan ze namelijk drijven. Ideaal!
Geadviseerd wordt om kruimige aardappelen voor dit recept te gebruiken. Ik koop deze alleen nauwelijks en ik kan jullie vertellen dat het met vastkokende aardappelen ook prima gaat. Wat is nu de lastigheid van zelf gnocchi maken? Mijn ervaring is dat als ik ei gebruik het ‘deeg’ veel te slap wordt. Om die reden ben ik daar snel vanaf gestapt. Daarnaast is de truc om voldoende bloem te gebruiken. Doe je dit niet, dan vallen de gnocchi uit elkaar (en krijg je een soort aardappelprutje in de pan die niet meer eetbaar is). De ideale verhouding schijnt 200 tot 400 gram bloem per kilo aardappel te zijn. Bij mij werken deze verhoudingen perfect. Ik houd vaak de maximum hoeveelheid bloem aan. (Als je overigens te veel bloem gebruikt, worden de gnocchi niet lekker en taai. Niet doen dus.) Verder is het van belang om niet te veel gnocchi in één keer te koken, omdat ze anders aan elkaar gaan plakken.
Je moet de gnocchi direct serveren na het koken. Je kunt ze dus niet bewaren, helaas! (Tenzij je er een sausje doorheen doet, dan kun je het de dag daarna ook nog wel eten.)
Basisrecept voor gnocchi
Voor 3 volwassenen
Ingrediënten
– 500 gram aardappelen
– 200 gram bloem + extra
– zout
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen met wat zout totdat ze gaar zijn. Giet af en stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een kruimelige puree. Je hoeft geen -boter of iets dergelijks toe te voegen. Het moet puur aardappel blijven. Laat de puree nu afkoelen in de pan.
Roer de bloem door de afgekoelde puree en stort het mengsel op het (schone!) aanrecht. Kneed met je handen de bloem goed door de puree. Ga net zo lang door totdat je een soepel deeg hebt en er zo min mogelijk brokjes aardappel in zitten. Het moet een stevig en samenhangend geheel worden.
Verdeel het deeg in vieren en rol één van de delen met de handen uit tot een lange slang/worst. Snijd het deeg met een mes in kleine blokjes. (Ik maakte ze net iets te groot; ik was even vergeten dat ze met koken nog groter worden. Houd een verhouding van ongeveer 2 cm breed en +/- 1 cm dik aan).
Bestuif of rol de gnocchi door wat bloem. Dit voorkomt dat ze heel erg gaan plakken. Let er wel op dat je de gnocchi niet boven op elkaar legt of te dicht bij elkaar. Dat kleeft ook enorm. Maak van de overige drie stukken deeg ook gnocchi op de bovenstaande manier.
Breng een grote pan water aan de kook met wat zout. Doe wat gnocchi in de pan (ik vulde een schuimspaan met de rauwe gnocchi en liet dit in de pan zakken). Ze zullen nu naar de bodem zakken. Wacht totdat de gnocchi weer omhoog komen en haal ze eruit met een schuimspaan. Ga zo door totdat alle gnocchi is gekookt.
Serveer met een lekkere tomatensaus, ‘puur’ met wat geraspte kaas of een andere saus die goed bij pasta past. Het is overigens ook erg lekker om de gnocchi hierna nog een te bakken in de pan. Dan krijgen ze een krokant laagje. Heerlijk!
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.