Kaneelballetjes

Kaneelballetjes (muffins met kaneel en suiker) - recept van Bakmuts

Ik wist niet goed hoe ik deze goddelijke muffins/cakes gerold in suiker en kaneel moest noemen, maar kaneelballetjes komt er denk ik het dichtst bij in de buurt. Deze kaneelballetjes zijn zacht van binnen met een heerlijke laag kaneelsuiker uit de buitenkant. Ik maakte ze in een vorm voor cakepops (is dat nog een ding trouwens?), maar je kunt ze ook prima in een minimuffinvorm maken. Dan worden ze iets minder rond, maar zeker niet minder lekker! Dan kun je ze misschien weer beter kaneelmuffins noemen 😉

Let op: Ik heb overigens een cakepopbakvorm en niet zo’n apparaat (ik heb deze). Volg de instructies van het apparaat als je er zo eentje gebruikt.

Kaneelballetjes (muffins met kaneel en suiker) - recept van Bakmuts

Kaneelballetjes

Recept grotendeels geïnspireerd op het recept van Tasty Kitchen

Ingrediënten

Voor ongeveer 24 kaneelballetjes

Cake

– 250 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– snufje zout
– 150 gram suiker
– 1 theelepel kaneelpoeder
– 75 ml zonnebloemolie (of een andere neutrale olie) + extra om in vetten
– 1 ei
– 175 ml halfvolle melk
– Extra nodig: een cakepopvorm of een minimuffinvorm

Topping

– 150 gram fijne kristalsuiker
– 2 eetlepels kaneel
– 80 gram gesmolten (room)boter

Bereiding

Meng droge ingrediënten: de bloem, het bakpoeder, het zout, de suiker en de kaneel in een kom. Mix in een andere kom de natte ingrediënten: olie, suiker, ei en melk. Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe aan de natte. Meng met een lepel of garde totdat alles gemengd is. Doe dit niet te lang en het hoeft ook zeker niet superglad te zijn.

Vet de cakepop of minimuffinvorm in met wat olie. Gebruik een kwastje of een stukje keukenpapier om het makkelijk te verdelen en verdeel het beslag. Vul bij de cakepopvorm het bakje tot net onder de rand en vul de muffinvorm tot net iets over de helft. Het kan zijn dat je in twee of drie delen moet bakken. Leg bij de cakepopvorm de bovenste helft van de bakvorm op de onderste. Bak de cakes in ongeveer 20 minuten in het midden van de oven op 175 graden (conventioneel) gaar.

Laat de cakes iets afkoelen in de vorm en flip ze dan met behulp van een mesje of lepel uit de vorm. Smelt de boter vervolgens in een pannetje en meng de kaneel en de suiker in een kom. Haal nu een voor een de cakes door de boter en daarna gelijk door de kaneelsuiker. Leg op een apart bord en ga door totdat alle cakes zijn voorzien van een kaneelsuikerlaag.

In een goed afgesloten doos zijn de kaneelbolletjes nog 3 dagen te bewaren. (Hoewel ze bij ons die termijn niets eens hebben gehaald 😉 )

Kaneelballetjes (muffins met kaneel en suiker) - recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Kaneelballetjes (muffins met kaneel en suiker) - recept van Bakmuts