Boterkoek

Boterkoek

Met boterkoek heb ik een soort haat-liefdeverhouding. Vroeger was ik gék op boterkoek. Totdat ik een keer zoveel achter elkaar had gegeten dat ik er ineens niets meer van moest hebben. Sindsdien eet ik het nauwelijks. Een klein stukje gaat nog wel, maar te veel eten.. dat nooit meer! Mijn echtgenoot daarentegen is wel gek op boterkoek en dient dan ook een paar keer per jaar een verzoekje in tot het bakken van een boterkoek. Ik geef er niet al te vaak aan toe, maar deze week leek het mij wel weer eens leuk om dit zelf te maken.

Het recept is erg makkelijk en komt uit het basiskookboek van de Margriet (deze uitgave is van 1989). Het enige dat ik heb gewijzigd aan het recept is de hoeveelheid suiker. Ik vond 200 gram wel genoeg eigenlijk 🙂 Volgens mij heb ik het al vaker geschreven hier, maar dat kookboek is echt mijn bijbel voor alle simpele en ‘ouderwetse’ kook- en bakrecepten.

Ik gebruik overigens een speciale vorm voor boterkoek (bijvoorbeeld deze *), maar je kunt het ook prima op de bodem van een springvorm (26 cm) maken.

Boterkoek
Boterkoek

Bron: Margriet Basiskookboek (1989) – het recept is iets aangepast t.o.v. het origineel

Ingrediënten

Voor één boterkoek

– 300 gram bloem
– 200 gram witte basterdsuiker
– mespuntje zout
– 250 gram koude roomboter
– een klein scheutje melk (of een ei)

Bereiding

Zeef de bloem en doe dit samen met de suiker en het zout in een kom. Meng met een lepel of spatel. Snijd de boter in blokjes en doe dit ook in de kom. Kneed met je handen dit mengsel tot een samenhangend deeg. (Of: wat voor mij sneller werkt: doe de ingrediënten in een hakmachine en laat een paar keer pulseren totdat je kruimels hebt. Kneed dit vervolgens tot een deeg.) Ik laat het deeg vervolgens – afgedekt met wat plasticfolie – minimaal een uur rusten in de koelkast.

Doe het deeg in de boterkoekvorm of taartvorm en zorg ervoor dat je rondom ongeveer één centimeter van de wand blijft. (Vet de vorm eerst in als je geen boterkoekvorm gebruikt!) Bestrijk de bovenkant van de boterkoek met de melk of het ei. Eventueel kun je nog met een mes een raster maken op de boterkoek. (Let op: dit raster kan vervagen in de oven. Ga dan opnieuw met je mes over de boterkoek zodra deze (iets afgekoeld) uit de oven is gekomen.)

Bak de koek in ongeveer 20-25 minuten gaar en bruin in een oven van 225 graden (200 graden hetelucht). Laat vervolgens de boterkoek afkoelen in de vorm voordat je deze eruit haalt. De boterkoek is in eerste instantie namelijk nog erg zacht; dit hoort zo.

Boterkoek

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Boterkoek recept bakmuts

* Dit is een affiliatelink. Mocht je via deze link een product aanschaffen, dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niks extra’s en ik gebruik om de hostingskosten van deze website te betalen 🙂