Luxe appelflappen

Luxe appelflappen

Vrijwel iedereen kent denk ik wel het standaard recept voor appelflappen: stukjes appel met wat suiker en kaneel in een plakje bladerdeeg. Lekker, maar het smaakt nooit zoals de appelflappen als bij de bakker. Mijn laatste uitdaging was dan ook om een lekkere appelflap te maken met een smeuïge vulling én goede smaak. En volgens mij is mij dit aardig gelukt. De combinatie van appel en abrikozen doet het in deze flap erg goed, maar mocht je er niet van houden dan kun je de abrikozen ook weglaten natuurlijk. (En voor degenen die eigenlijk op zoek zijn naar de appelflap voor oud & nieuw verwijs ik graag door naar mijn recept voor appelbeignets.)

Luxe appelflappen
Ingrediënten

Voor 6 appelflappen
– 2 appels, geschild, ontdaan van de klokhuizen en in blokjes gesneden
– 1 flinke eetlepel witte kristalsuiker (ongeveer 20 gram) + extra om te bestrooien
– ½ theelepel kaneel
– 5 gedroogde abrikozen
– 2 theelepels custardpoeder
– 2 à 3 eetlepels koude melk
– 6 plakken bladerdeeg
– 1 ei of wat extra melk om het bladerdeeg mee te bestrijken

Luxe appelflappen 2
Bereiding

Snijd de abrikozen in kleine stukjes en laat deze weken in heet (gekookt) water totdat de abrikozen zich hebben volgezogen met water en weer zacht zijn geworden.

Meng vervolgens de appelblokjes met de suiker en kaneel en doe dit in een klein steelpannetje. Laat de appelstukjes op een laag vuur een minuut of 5-10 stoven (met de deksel op de pan). De bedoeling is dat appeltjes zacht worden. Prak de appels met een vork wat fijner.

Meng in een kommetje de custardpoeder met de koude melk totdat het poeder is opgelost. Voeg dit toe aan de appeltjes en laat nog even stoven. Roer tot slot de abrikozen door het mengsel. Haal het pannetje van het vuur en laat de vulling afkoelen totdat deze lauw is.

Luxe appelflappen 1


Ontdooi de plakken bladerdeeg. Leg op ieder plakje ontdooide bladerdeeg wat vulling en vouw het bladerdeeg in een driehoek. Druk met de tanden van een vork de randen van de appelflappen dicht en prik een paar gaatjes bovenin het deeg. Op deze manier kan de hete lucht makkelijker uit de appelflappen ontsnappen als deze in de oven staan. Bestrijk tot slot de appelflappen met het losgeklopte ei of de melk en strooi er wat suiker over.

Bak de appelflappen in 20-25 minuten op 220 graden (of 200 graden hetelucht) in het midden van de oven totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer lauwwarm of koud. (Let op: je kunt ze op een later moment opeten, maar houd er dan rekening mee dat de onderkant van de flappen wat zompig kunnen worden door het vocht van de appels.)

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Luxe appelflappen 3