Mac ‘n’ cheese
Eergisteren vond ik dan eindelijk de tijd om een tweede recept te maken uit het kookboek Jamie’s Amerika. Het werd zijn ‘killer mac ‘n’ cheese’ oftewel een macaroni in een kaassaus. Al een tijdje was ik benieuwd wat er nu zo bijzonder is aan dit typisch Amerikaanse gerecht. Ik bedoel: macaroni en kaas kan niet bepaald bijzonder smaken, toch? Gelukkig geeft Jamie er zijn eigen draai aan en wordt er naast kaas ook tomaten gebruikt (lijkt het toch nog een beetje gezond) en voegt hij wat kruiden toe. Op deze manier vond ik het wel lekker smaken!
De basis van het recept is een roux van bloem en boter waaraan alle andere ingrediënten worden toegevoegd. Vervolgens wordt de mac ‘n’ cheese afgebakken in de oven waardoor er een heerlijke krokante korst ontstaat. Volgens het recept zou je er ook een mengsel van broodkruim met tijm en olijfolie bij ‘moeten’ eten, maar dat heb ik niet gedaan. Achteraf gezien had dit misschien wel wat meer een lekkere crunch aan het gerecht kunnen geven. Ondanks dat vond ik het toch lekker.
Het was wel even puzzelen om het recept om te bouwen naar een gerecht voor 2-3 personen, maar het is gelukt. Een nadeel van het boek is namelijk dat eigenlijk alle gerechten voor 8-10 personen zijn. En om nou de hele week macaroni in een kaassaus te eten, leek mij ook weer wat overdreven 🙂
Mac ‘n’ cheese
Ingrediënten
Voor 2 tot 3 personen
– 200 gram gedroogde macaroni
– 20 gram boter
– 1 volle eetlepel bloem
– 3 teentjes knoflook
– 2 laurierblaadjes*
– 175 ml melk
– 3 tomaten
– 50 gram geraspte kaas (ik gebruik oude kaas)
– 35 gram geraspte Parmezaanse kaas
– 1 theelepel Provençaalse kruiden **
– optioneel: een scheutje Worchestershiresaus
– peper en zout
* Volgens recept zijn het verse laurierblaadjes, maar ik gebruikte de gedroogde variant.
** Volgens het recept moet je de blaadjes van een takje verse tijm gebruiken.
Bereiding
Ik ben begonnen met het pellen van de knoflook. Doe de knoflook in een knoflookpers en als je deze niet hebt: snijd de knoflook dan in plakjes. Zet opzij. Snijd vervolgens de tomaten in blokjes en bestrooi met peper en zout. Zet opzij.
Smelt de boter in een (bij voorkeur ovenbestendige) pan en roer de bloem erdoor totdat je een soort pasta krijgt. Pers de teentjes knoflook boven de pan uit (of voeg de plakjes toe) en blijf roeren totdat de knoflook karamelliseert en de dikke saus goudbruin kleurt. Voeg de laurierblaadjes toe en schenk geleidelijk de melk erdoor. Blijf intussen goed roeren. Als de saus te dik is, voeg dan wat extra melk toe. Je moet uiteindelijk een gladde saus krijgen.
Breng ondertussen (terwijl je met de saus bezig bent) in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg zout aan het water toe en kook de macaroni volgens de instructies op de verpakking gaar. Giet de macaroni af en laat even uitlekken. Roer de macaroni door de saus.
Haal de pan nu van het vuur af en voeg de tomaten, de Provençaalse kruiden (of verse tijm) en de geraspte kazen toe. Meng alles goed. Voeg eventueel een scheutje Worchestershiresaus toe en proef of de macaroni op smaak is. Voeg eventueel wat extra zout en peper toe, maar waarschijnlijk is de saus voldoende op smaak vanwege de kaas.
Als je geen ovenbestendige pan hebt, kun je de macaroni in een ovenschaal scheppen. Bak het gerecht in 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 220 graden (200 graden hetelucht). Serveer direct; eventueel nog met een salade om het groentegehalte wat omhoog te krijgen.
P.S. De laurierblaadjes eet je natuurlijk niet op.
Oordeel
Tegen mijn verwachtingen in vond ik het een lekker gerecht, maar stiekem vind ik macaroni of andere pasta in tomatensaus veel lekkerder. Het gerecht past overigens wel prima bij de regenachtige donkere dagen die er binnenkort weer aan komen. Een voordeel is verder dat je dit gemakkelijk voor een grote groep mensen kunt klaarmaken, aangezien je in feite maar twee pannen gebruikt. Tegelijkertijd was het wel even puzzelen om het gerecht qua hoeveelheden voor een normaal gezin klaar te maken, omdat het geschreven is voor een grotere familie. (Ik deelde het recept door 3, maar ik gebruikte wel iets meer boter voor de roux.) De afbaktijd van 30 minuten in de oven is dan bijvoorbeeld veel te lang voor deze kleinere hoeveelheid.
Lees hier de recensie die ik over het kookboek schreef en hier het recept voor groene chili die ik eerder maakte. Aankomende zondag komt het laatste testrecept online!
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.
!! Deze post bevat een affiliate link !!