Mandarijnencake

Cake_header

Met een overschot aan mandarijnen op de fruitschaal, kreeg ik inspiratie voor een mandarijnencake. Op internet zag ik diverse recepten voor mandarijnencakes, waarbij ik tot de conclusie kwam dat de combinatie van mandarijnen met amandelen toch wel een populaire was. Ook wordt in de meeste recepten de volledige mandarijn gebruikt, maar dat leek mij iets te bitter. Om die reden heb ik ervoor gekozen om de schil te raspen en het bittere witte gedeelte van de schil weg te gooien.

De cake is erg luchtig en smeuïg. Als je dus van droge cake houdt, moet je deze vooral niet proberen. De mandarijnensmaak is overigens heel subtiel. Mijn testpanel ( 🙂 ) keurde de cake in ieder geval goed, dus hij mocht op de site komen!

Cake-02
Mandarijnencake
Ingrediënten

Voor 1 cake

– 4 mandarijnen
– snufje kaneel (of kaneelstokje)
– 50 ml water
– 100 gram amandelmeel*
– 100 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 200 gram suiker
– 5 eieren
– boter of olie om in te vetten

*Ik maak zelf amandelmeel door witte amandelen (zonder velletje dus) fijn te malen in de keukenmachine.

Cake-03
Bereiding

Was de mandarijnen goed en rasp met een fijne rasp de oranje schil (niet het onderliggende witte gedeelte raspen). Verwijder de schil van de mandarijnen en verdeel de mandarijn in partjes. Mocht je pitten tegenkomen, haal deze er dan ook uit. Doe de mandarijnenpartjes met de rasp in een pannetje en voeg ongeveer 50 ml water toe (een bodempje) en het snufje kaneel/het kaneelstokje. Breng de mandarijntjes aan de kook en laat ongeveer een half uurtje pruttelen. Pureer de mandarijnen (zonder het kaneelstokje) met de staafmixer of in een keukenmachine en laat goed afkoelen.

Mix de eieren met de suiker tot een lobbige lichtgele massa. Voeg de bloem, het amandelmeel en het bakpoeder toe en spatel (voorzichtig) alles tot een homogene massa. Voeg daarna de mandarijnenpuree toe en spatel door.

Vet een bakvorm in en giet het beslag in de cakevorm (ik had een springvorm van 20 cm en een minitulband gebruikt, maar voor één cake kun je uitgaan van een gewone cakevorm of een springvorm van 26 cm doorsnede). Bak de cake in ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden (of 175 graden hetelucht). Houd de cake wel goed in gaten. Op het laatst kan het hard gaan! Dek de cake dan eventueel af met wat aluminiumfolie.


Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Cake-01