Espressocakejes

Espressocakejes

Het is alweer even geleden dat ik een nieuw recept op de site heb geplaatst. De laatste tijd gaat mijn energie op aan andere dingen (weekendjes weg, klussen in huis en voor de baby, genieten van het prachtige weer, etc.) waardoor de inspiratie voor het koken en bakken wat achterblijft. Gelukkig heb ik een kast vol kookboeken en mijn zin naar iets zoets uitte zich afgelopen vrijdag in een stel heerlijke chocolade-espressocakejes.

Het recept komt uit één van mijn favoriete kookboeken: ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’ van Nigella Lawson. Alle recepten die ik tot nu toe hieruit heb gemaakt, smaken allemaal even goed. Zo ook deze cakejes. Het glazuur liet ik achterwege (geen zin, geen geduld..) maar ook zonder smaken ze heerlijk! In plaats van boter gebruikte ik wel zonnebloemolie om de cake wat meer smeuïg te houden. Voor de rest heb ik het recept één op één overgenomen. Ik deed de cakevormen lekker vol, waardoor ik acht grote muffinachtige cakjes kreeg. Als je ze netjes tot de helft vult, kun je er zeker twaalf mee maken. Het recept voor het glazuur zet ik onderaan neer met als opmerking dat ik dit zelf niet heb gemaakt (hoewel het wel heerlijk klinkt!).

Espressocakejes 3
Espressocakejes
Ingrediënten

Voor 8 grote of 12 normale espressocakejes

– 125 ml. zonnebloemolie (of 125 gram zachte roomboter)
– 125 gram donkere basterdsuiker
– 2 eieren
– 125 gram zelfrijzend bakmeel (120 gram patentbloem + 1 theelepel bakpoeder)
– 1 eetlepel cacaopoeder
– 1 eetlepel oploskoffie (espresso)
– snufje zout
– 50 gram pure chocola
– 1-2 eetlepels melk

Extra nodig: een muffinvorm met 12 holtes (ik gebruik deze)

Espressocakejes 2
Bereiding

Mix in een kom de olie (of boter) met de suiker. Als je boter gebruikt, mix dan net zolang totdat je een smeuïge botercrème hebt. Mix één voor één de eieren door het mengsel.

Meng in een aparte kom alle droge ingrediënten: het zelfrijzend bakmeel, de cacaopoeder, de oploskoffie en het zout. Voeg dit lepel voor lepel toe aan het natte beslag terwijl je rustig (!) mixt of roert met een spatel.

Smelt de chocola au-bain-marie of in de magnetron. Ik heb wat nare ervaringen met chocola smelten in de magnetron (het vloog ooit eens bijna in brand, oeps) dus ik smelt het au-bain-marie. Voeg de gesmolten chocola al roerende toe aan het beslag. Voeg tot slot 1 à 2 eetlepels melk toe en roer of mix een laatste keer, totdat alle ingrediënten zijn opgenomen tot een egaal beslag.

Vul de muffinvorm met papieren bakjes en schep ieder bakje halfvol tot driekwart vol. In het laatste geval krijg je lekker grote puntige cakes. Bak de cakejes in ongeveer 20-25 minuten af in de oven op 200 graden (180 graden hetelucht). Prik met een satéprikker of tandenstoker om te checken of ze gaar zijn. De prikker moet er schoon uitkomen.

Glazuur
Laat de espressocakejes eerst goed afkoelen voordat je aan de slag gaat met het glazuur! Doe 300 gram pure chocola met 50 gram boter en twee theelepels oploskoffie in een kommetje. Smelt dit au-bain-marie of in de magnetron en roer goed door. Snijd eventueel de kapjes van de cakejes om ze wat platter te maken (of zet een zware snijplank bovenop de muffins zodra deze uit de oven komen, dit maakt ze ook plat). Smeer het glazuur op de cakejes en laat afkoelen.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Espressocakejes 1