Custardcakejes
Ik ben dol op de custardcakes uit de supermarkt. Ik weet niet of jullie deze kennen? Het zijn van die vierkante cakejes met in het midden een klodder custard. Het leek mij erg lekker om deze zelf een keer te maken. Ik experimenteerde wat met mijn eigen recept voor cake (lees hem hier) en mijn recept voor banketbakkersroom (ooit van internet geplukt, geen idee waar het vandaan komt). Het experiment pakte verrassend goed uit (en werd goedgekeurd door zowel de kinderen als naaste familie), dus bij deze deel ik mijn recept voor zelfgemaakte custardcakes!
Custard cakejes
Voor 10-12 stuks
Cakebeslag
– 125 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– snufje zout
– 125 gram fijne kristalsuiker
– 125 gram roomboter of zonnebloemolie
– 2 eieren
– klein scheutje melk (hoeft niet)
– 1 theelepel vanille-extract/-essence
Banketbakkersroom
– 2 eidooiers
– 40 gram suiker
– 10 gram bloem
– 200 ml melk
– 1/2 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract/-essence
Bereiding
Banketbakkersroom
We beginnen met de banketbakkersroom. Meng de eidooiers met de helft van de suiker en mix met een mixer tot een crèmeachtige substantie. Voeg vervolgens de bloem toe en meng tot een egaal mengsel.
Verwarm de melk met de rest van de suiker en de vanille (merg eruit geschraapt en het stokje als je een vanillepeul gebruikt). Breng de melk tegen de kook aan.
Voeg nu geleidelijk de hete melk toe aan het eidooiermengsel. Vergeet niet de vanillepeul eruit te halen als je die gebruikt 😉 Tips: blijf continu roeren en begin eerst met een kleine scheut melk. Giet dus niet in één keer alles bij elkaar. Doe het mengsel terug in de pan en breng aan de kook. Blijf bij de pan en blijf roeren. De banketbakkersroom zal snel dikker worden. Haal de pan van het fornuis zodra het de dikte van vla heeft. Bij het afkoelen zal het nog iets dikker worden. Dek af met wat huishoudfolie door de folie echt op de room te leggen of bestrooi met wat poedersuiker om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
Cakebeslag
Mix voor het cakebeslag de suiker en de boter (of de zonnebloemolie) tot een samenhangende crème en klop vervolgens de eieren, evt. de melk, de vanille-essence (of extract) en de melk door de botercrème. Mix alles goed door.
Schep voorzichtig de gezeefde bloem met het bakpoeder en het zout door het beslag en meng of mix dit tot alle droge ingrediënten zijn opgenomen in het beslag.
Vet een muffinvorm of muffinsvormpjes in en bestrooi met bloem. Je hebt geen papieren vormpjes nodig! Verdeel het beslag over de vormpjes. Ik kon er tien maken. Vul de holtes tot ongeveer de helft.
Schep een flinke eetlepel banketbakkersroom bovenop het cakebeslag. (Waarschijnlijk hou je een klein beetje over, dat kun je zo opeten ;-)) Bak de cakejes in ongeveer 20-25 minuten in het midden van de oven af op 180 graden (conventioneel).
De cakejes en de custard zullen in de oven opbollen en bij het afkoelen stort het, helaas, weer in.
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.