Mexicaanse tortilla’s

header Mexicaanse tortillas

In de supermarkt zijn ze goed te verkrijgen, maar leuker is het om zelf tortilla’s te maken die je bijvoorbeeld kunt vullen als een burrito. Bovendien stinken deze tortilla’s niet (of ben ik de enige die de supermarktvariant erg zuur vindt ruiken?!) Het navolgende recept is gebaseerd op het recept uit het boekje “Mexicaans koken” van Anne Wilson. Het is een enorm simpel recept (en een stuk goedkoper!) Wel heb ik wat van het water vervangen door olie, omdat de tortilla’s anders erg droog en broos werden.

Experimenteer eens met verschillende soorten bloem: maak ze alleen met witte bloem of volkoren bloem voor een gezondere (meer vullende) variant. Ik kwam ooit toevallig maïsmeel tegen en maakte daarom de maïsmeel variant. Op de foto’s zie je trouwens een mix met volkoren bloem.

Mexicaanse tortillas

Mexicaanse tortillas 2Nodig
Voor ongeveer 10 grote tortilla’s

– 200 gram (volkoren) bloem (of een andere soort)
– 150 gram maïsmeel (o.a. verkrijgbaar bij de toko en in sommige AH’s)
– flinke snuf zout
– 200 ml. lauwwarm water
– 50 ml. zonnebloem olie

Bereiding
Zeef de bloem, het maïsmeel en wat zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg geleidelijk het water en de olie toe en roer ondertussen met een spatel tot zich een stevig deeg gaat vormen.

Leg het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het deeg gedurende ongeveer vijf minuten tot een bal.

Verdeel vervolgens het deeg in tien gelijke porties en rol de porties – wederom op het met bloem bestrooide oppervlak – uit tot een soort van pannenkoeken. Let op dat je de uitgerolde tortilla’s niet op elkaar stapelt, dan plakken ze namelijk aan elkaar en dan kun je weer opnieuw beginnen. Been there…

Verhit een droge pan of een platte schaal en leg er een tortilla in. Zodra de randen beginnen te krullen – dit gebeurt erg snel, ongeveer 1 minuut – kan de tortilla worden omgedraaid. Als ook deze kant los komt van de pan, na ongeveer 30 seconden tot een minuut, is de tortilla gaar. Leg apart en bak de volgende. Overigens combineer ik het uitrollen met het bakken. (Eentje uitrollen, in de pan leggen en ondertussen de volgende uitrollen, etc.)

De tortillas zijn nu klaar voor gebruik!

Mexicaanse tortillas

Tips
* Tortilla’s kunnen luchtdicht afgesloten een dag of twee à drie worden bewaard. Ook kun je ze prima invriezen. Voor gebruik kun je ze kort opwarmen in de oven of in de magnetron. Op die manier worden ze weer zacht en kun je ze beter oprollen.
* Maak eens een van deze recepten met eigengemaakte tortilla’s: runderchimichangas of groene chili.
* Deze tip heb ik nog niet geprobeerd, maar dat ga ik zeker nog eens doen. Oude tortilla’s kun je in stukken scheuren en in olie bakken of frituren. Op die manier krijg je tortilla-chips die je bijvoorbeeld met een dipsaus (denk aan guacamole!) kunt eten.