Spinazie-tomaathapje

Spinazie-tomaathapje met bladerdeeg recept bakmuts

Het gerecht van vandaag is letterlijk één hapje. Het spinazie-tomaathapje is een (ienie)miniquiche gemaakt met bladerdeeg. Het gerecht is bij mij vaste prik op een tapasavondje met vrienden of familie, maar ook op een verjaardag is dit leuk om te serveren. Het is weer eens wat anders dan een blokje kaas met mosterd!

De miniquiches zijn ontzettend makkelijk om te maken. Het enige dat je wel nodig hebt is een minimuffinvorm. Uiteraard kun je ze ook in een gewone muffinvorm maken, maar hou er dan rekening mee dat je het recept minimaal moet verdubbelen, aangezien de quiches op deze manier veel groter worden. Ook moeten ze dan wat langer in de oven.

Spinazie-tomaathapje met bladerdeeg recept bakmuts
Spinazie-tomaathapje
Ingrediënten

Voor 12 miniquiches

– 75 gram ontdooide spinazieblokjes à la crème
– een halve sjalot
– 6 kleine tomaatjes (bijv. cherrytomaatjes)
– 1 theelepel geraspte Parmezaanse kaas
– zout en peper
– 2 ontdooide plakjes bladerdeeg

Extra nodig: een minimuffinvorm (ik heb er zo eentje)

Bereiding

Snijd de halve sjalot fijn en roer deze door de ontdooide spinazie. Voeg de geraspte kaas toe en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Snijd vervolgens de tomaatjes in tweeën en leg deze apart.

Vet de minimuffinvorm in met wat olie en bestrooi de vorm met bloem. Dit zorgt ervoor dat de hapjes straks makkelijk loskomen. Leg de twee plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een grote lap. Steek met behulp van een ronde koekjessteker of bijvoorbeeld een glas (diameter +/- 4 cm) twaalf rondjes uit. (Ik gebruikte een vorm voor ravioli om de gekartelde rand te krijgen.) Leg de rondjes in de muffinvorm en druk zachtjes aan. Prik met een vork een paar gaatjes in het bladerdeeg. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet te veel omhoog komt tijdens het bakken. Vul iedere holte met een theelepel spinaziemengsel en druk in het midden van iedere holte een halve tomaat.

Bak de miniquiches in het midden van de oven in +/- 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 graden (hetelucht: 180 graden). De randen moet goudbruin zijn en dan zijn ze klaar. Eet ze warm of lauwwarm.

De hapjes kun je overigens prima een dag van tevoren klaarmaken. Bewaar ze ongebakken in de koelkast met plastic folie over de vorm; dit tegen het uitdrogen van het deeg. Een tweede manier is om de hapjes alvast 10-15 minuten te bakken in de oven en ze voor gebruik nog 5-10 minuten af te bakken (op dezelfde temperatuur).

Variatietip: Verdubbel het recept, kluts 2 eieren door het spinaziemengsel en maak er een gewone quiche van in een grote quichevorm.

Spinazie-tomaathapje met bladerdeeg recept bakmuts