Pruimenijsjes

Pruimenijsjes van verse pruimen recept bakmuts

Op de markt kocht ik een grote schaal verse pruimen. Ik wist dat het een aardige hoeveelheid was, maar toen de dame de pruimen in een zak deed en aan mij overhandigde, bleek er toch wel wat meer dan een kilootje pruimen in te zitten! Nadat ik er een aantal had gegeten en twee potten met pruimenjam had gevuld, kwam ik op het idee om van de rest van de pruimen ijsjes te maken.

Je maakt deze ijsjes van (over)rijpe pruimen en suikersiroop. Ik gebruikte paarse met een gele binnenkant, geen idee welke soort dat is. Maak de ijsjes in ijsvormpjes of maak er sorbetijs van. Raadpleeg nog even mijn eerdere post over hoe je zelf ijs maakt als je hier nog niets zo bekend mee bent en er meer over wilt weten.

Pruimenijsjes van verse pruimen recept bakmuts
Pruimenijsjes

Voor 450 ml ijs

Ingrediënten

– 300 gram pruimen (iets meer met de schil en pit er nog in)
– 125 ml water
– 60 gram suiker

Bereiding

Maak een suikersiroop door het water en de suiker in een pannetje op te lossen. Breng al roerende aan de kook en laat vervolgens een minuut doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.

Verwijder de schil en de pit van de pruimen. Als de pruimen erg rijp zijn kun je met de hand de schil verwijderen en de pruimen “uitknijpen” om de pit eruit de krijgen. Met een mes kan natuurlijk ook, dat is sowieso minder vies.

Pruimenijsjes van verse pruimen recept bakmuts

Meng de puree met de afgekoelde siroop en vul de ijsvormpjes of maak er sorbetijs van in de ijsmachine of met de hand door het ijs in een plastic bak te scheppen, in de vriezer te zetten en gedurende drie uur ieder half uur het ijs door te roeren met een handmixer, garde of vork. (Lees in dit artikel uitgebreider hoe je ijs met de hand maakt.) Eet het sorbetijs direct op of bewaar (+/- max. 2 weken) in de vriezer. Haal het wel tijdig uit de vriezer voordat je het sorbetijs gaat eten, dan kun je namelijk makkelijker bolletjes scheppen.

In het kader van de ijsweek plaatste ik eergisteren ook al een recept voor aardbeienyoghurtijs er binnenkort er nog een ijsrecept online!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Pruimenijsjes van verse pruimen recept bakmuts