Pompoensoufflés
Denk je aan herfst, dan denk je onder andere aan pompoen, of nouja: ik in ieder geval wel! De pompoen lijkt ook ineens enorm populair of ligt dat aan mij? Ieder kooktijdschrift dat ik opensla, staat vol met recepten voor pompoen. Hartig, zoet, je kunt er alle kanten mee op.
In het gratis tijdschrift Boodschappen, die mijn buurvrouw maandelijks door onze brievenbus schuift (hoi buuf!), stond de laatste keer een recept voor pompoensoufflés. Dat leek mij nou eens lekker om te maken! Ik had nog wat pompoenblokjes in de vriezer die op moesten en dit leek mij een leuk experiment. Ik heb het recept wel helemaal aangepast naar mijn eigen smaak en de hoeveelheid pompoen die ik nog had.
De salie en de oude kaas die ik heb gebruikt combineren goed met het zoet van de pompoen. De soufflés werden heerlijk luchtig en zijn heel mild smaak. Laat je overigens niet afschrikken door het woord soufflé. Deze zijn heel makkelijk om zelf te maken! (Alleen wel een beetje jammer dat ze waren ingestort tegen de tijd dat ik de foto’s kon maken.)
Pompoensoufflés
Ingrediënten
Voor 4 soufflés
– 350 gram pompoen in blokjes
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 125 ml groentebouillon
– Zout
– Peper
– 1 theelepel gedroogde salie
– 2 eieren, gesplitst
– 2 eetlepels geraspte oude kaas
Bereiding
Snijd de ui fijn en laat deze rustig bakken totdat de ui zacht is. Voeg de knoflook (geperst/fijngehakt) en de pompoenblokjes toe en laat vijf minuten doorbakken. Voeg vervolgens de salie en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de groenten een minuut of 20 laten garen en laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Dit kun je doen door de laatste tien minuten de deksel van de pan af te laten. Pureer het mengsel vervolgens met de staafmixer, breng op smaak met wat zout en peper en laat iets afkoelen.
Splits de eieren. Roer de eidooiers los en voeg samen met de kaas bij de pompoenpuree. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf met een klein snufje zout. Schep vervolgens voorzichtig de eiwitten bij de pompoenpuree.
Vet vier kleine souffléschaaltjes in met wat olie of boter en giet het pompoenmengsel in de schaaltjes. Ik vulde ze ongeveer tot 3/4. Bak de soufflés in ongeveer 20-25 minuten gaar in het midden van de oven op 200 graden (180 graden hetelucht).
Lekker als voorgerecht met een salade!
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.