Pannenkoeken

De lekkerste zelfgemaakte Oud-Hollandse pannenkoeken recept van Bakmuts

Pannenkoeken: het favoriete eten van onze zoon. Als we vragen: ‘wat wil je vanavond eten?’ Is het standaard antwoord: pannenkoeken! Ik maak pannenkoeken altijd from scratch en daarbij gebruik ik al jaren hetzelfde recept. De lekkerste pannenkoeken bak je tenslotte zelf! Ik snap ook oprecht niet het nut van een pak pannenkoekenmeel. Kan iemand mij dat uitleggen? Je koopt dan toch gewoon een heel duur pak bloem met wat zout? Ik snap er niks van in ieder geval. Dit is een heel fijn en simpel recept en weet je wat ook leuk is? Je kunt er ook heel makkelijk volkoren pannenkoeken van maken. Of je voegt wat geraspte appel toe aan het beslag met een snuf kaneel. Of je maakt hartige pannenkoeken door geraspte kaas door het beslag te doen. (Het beslag plakt dan wel iets meer in de pan.)

Het werd dus hoog tijd dat ik dit recept voor pannenkoeken ging digitaliseren. Iedere keer is het weer namelijk weer een gedoe, want waar ligt ook alweer dat boekje met het recept? Op de een of andere manier ligt mijn notitieboekje steeds ergens anders. Inmiddels heb ik een foto van het recept in mijn notities staan, maar dat is ook niet echt ideaal. Overigens is mijn man de pannenkoekenbakman thuis. Ik kan het ook wel, maar het is ook wel eens fijn als iemand anders in de keuken staat. In het geval van het bakken van pannenkoeken is hij dat dus. Anyways, een heerlijk recept voor pannenkoeken! Kan ik eindelijk mijn eigen recept voor pannenkoeken googlen (want ik vrees dat ik mijn eigen grootste fan blijf šŸ˜‰ Ik google al mijn eigen recepten haha.)

Het recept komt oorspronkelijk uit een delicious, maar ik heb echt geen idee meer uit welk jaar of welke editie. Ik heb het iets aangepast (en sowieso verdubbeld), dus het is niet helemaal mijn eigen recept, hoewel het na al die jaren wel zo voelt.

De lekkerste zelfgemaakte Oud-Hollandse pannenkoeken recept van Bakmuts
Pannenkoeken
Ingrediƫnten

– 450 gram witte bloem (optie: 150 gram volkoren meel en 300 gram witte bloem)
– 5 eieren
– 900 ml halfvolle melk
– snuf zout
– olie of boter om te bakken

Extra nodig: een koekenpan of een pannenkoekenpan (ik heb er zo eentje)

De lekkerste zelfgemaakte Oud-Hollandse pannenkoeken recept van Bakmuts
Bereiding

Doe de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in de bloem en breek de eieren boven het kuiltje. Mix dit door elkaar (voorzichtig anders stuift de bloem heel erg). Voeg nu heel geleidelijk aan de melk toe en blijf intussen mixen. Mix tot een zoveel mogelijk glad beslag.

Verhit een (pannen)koekenpan en smelt wat boter of kwast wat olie in de pan. Voeg een flinke lepel beslag toe aan de pan. Ik gebruik hiervoor zo’n opscheplepel voor soep. EĆ©n volle lepel is precies Ć©Ć©n pannenkoek. Zet het vuur niet te hoog (middelhoog). Als de bovenkant van de pannenkoek droog is, kun je hem omdraaien. Ik gebruik hiervoor een grote spatel. De onderkant van de pannenkoek moet lichtbruin zijn, dan weet je zeker dat je hem om kunt draaien.

Om de pannenkoeken warm te houden, zet je een grote pan met een laagje water op. Leg op de pan twee grote borden en bewaar de pannenkoeken tussen de borden.

Smeer de pan weer in met een beetje boter of olie en bak de volgende pannenkoek. Ga zo door tot het beslag op is.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

De lekkerste zelfgemaakte Oud-Hollandse pannenkoeken recept van Bakmuts