Romige tomatensoep

Romige tomatensoep - recept van Bakmuts

De afgelopen tijd ben ik weer iets vaker voorzichtig aan het experimenteren in de keuken. Mijn kinderen zijn namelijk best kritische (lees: moeilijke) eters, maar er begint verbetering in te komen (hoezee!). We hadden besproken dat we iets nieuws gingen proberen en dat werd tomatensoep. Mijn kinderen houden van gladgepureerde, dikkere soepen, dus ik wilde een recept ontwikkelen voor romige, gladde, maar een ook wat zoete tomatensoep. Met een beetje inspiratie van de Appie en een beetje inspiratie van mezelf is dat gelukt! Een lekker voorgerecht of voeg er wat (vega)gehaktballetjes aan toe voor een volwaardige maaltijdsoep. Ook heerlijk met een stokbroodje kruidenboter!

Romige tomatensoep - recept van Bakmuts




Romige tomatensoep

Voor 3-4 personen

Ingrediënten

  • een klontje roomboter (gebruik plantaardige boter voor een vegan soep)
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 250 gram winterpeen
  • 2 eetlepels bloem
  • 70 gram tomatenpuree
  • 6 lekkere tomaten (bijv. trostomaten)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel tijm en 1 theelepel Italiaanse kruiden *
  • 1,5 groentebouillonblokje
  • 750 ml gekookt water
  • peper en zout naar smaak
  • De kruiden doe ik zelf altijd in een theezakje voor losse thee (zoals deze), omdat mijn gezin op de een of andere manier altijd nog restjes harde kruiden in de soep aantreft en het dan bombardeert tot ‘vies’. Het theezakje haal je uiteraard voor het pureren uit de soep.

Bereiding

We beginnen met het snijden van een deel van de groenten. De ui snijden we fijn, de teentjes knoflook ook (of je gebruikt een knoflookpers) en van de winterpenen schil je de buitenste laag er af en daarna snijd je de winterpenen in blokjes.

Smelt wat boter in de pan en bak eerst de uien glazig. Voeg vervolgens de knoflook en de winterpeen toe en bak zo’n 5 minuten op middelmatige hitte met de deksel op de pan. Snijd intussen de tomaten in blokjes. Zet de tomaten nog even apart.

Voeg de bloem en de tomatenpuree toe in de pan en roer even door. Bak ongeveer 2 minuten mee met de andere groenten. Voeg de tomaten en (het theezakje met) de tijm en de Italiaanse kruiden toe. Voeg de laurierblaadjes, de bouillonblokjes en het hete water toe.

Breng de soep aan de kook en laat vervolgens een uur rustig pruttelen. Roer af en toe even. Verwijder de laurierblaadjes en evt. het theezakje met de kruiden. Ik probeer het theezakje altijd nog een beetje uit te knijpen voor de smaak. Pureer de soep daarna met een staafmixer en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Lekker met stokbrood!

De soep kan prima ingevroren worden voor een later moment.

Romige tomatensoep - recept van Bakmuts





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Romige tomatensoep - recept van Bakmuts