Recensie: ‘Veggiestan’ van Sally Butcher

header_DSC_4797

En toen was het alweer tijd voor de derde recensie van één van de kookboeken uit mijn boekenkast.. euh.. verhuisdoos. Zo hadden we vorige een maand een behoorlijk Hollandse maand met het basiskookboek van Rudolph. Deze maand gaan we de kant op van het Midden-Oosten met het vegetarische kookboek Veggiestan van Sally Butcher.

Zoals voorgaande maanden ga ik weer eerst een recensie publiceren en volgende de komende drie weken drie gerechten die ik uit het boek heb gemaakt. Komende maand wordt weer een uitdaging, aangezien de oven het heeft begeven en we pas in oktober gaan verhuizen. Alle bakrecepten worden dus bij voorbaat geschrapt, helaas!

Veggiestan van Sally Butcher

Lay-out
De cover van het boek vind ik erg mooi. Veel kleur en alle zwarte blokken zijn van vilt. Het ziet er heel anders uit dan andere kookboeken en dat is ook één van de redenen dat het destijds mijn aandacht trok in de winkel.

De indeling van het boek is praktisch en bestaat uit een verdeling van onder andere brood en gebak, zuivel en eieren en groenten. Het boek bevat relatief weinig foto’s en eerlijk gezegd vind ik de foto’s niet echt super. Als je een kookboek koopt voor de mooie plaatjes, dan is dit niet echt een aanrader. (De mister is zo iemand en die concludeerde op basis daarvan al vrij snel dat het boek geen lekkere recepten bevat.)

DSC_4790

De recepten
Het kookboek is met een heerlijke schrijfstijl geschreven. Veel humor en veel achtergrondinformatie, persoonlijke noten en leuke weetjes. Het leest als een boek weg en dat is voor mij een dikke plus.

DSC_4793

De recepten zelf zijn helder geschreven en ook zeker voor iemand die niet zo bekend is in de keuken goed te volgen. Vaak staan er ook tips om veelvoorkomende problemen bij de bereiding van het gerecht op te lossen (‘voeg wat bloem toe als het mengsel te nat is’.) Wel moet je er rekening mee houden dat het een boek is over gerechten uit het Midden-Oosten en dat betekent dat je niet alle ingrediënten zomaar in de supermarkt kunt vinden. Maar goed, een beetje kok vindt het als het goed is heerlijk om nieuwe, onbekende producten te kopen om te proberen, toch?

DSC_4794

Persoonlijk eindoordeel
Ik ben erg enthousiast over het boek. Er staan veel recepten in. Het boek is duidelijk en het leest heerlijk weg. Ook vind ik het bijzonder dat dit boek volledig uit vegetarische gerechten bestaat. Ik ken de keuken uit het Midden-Oosten toch veelal als een keuken die veel vlees gebruikt of waarbij dit de boventoon voert. Overigens ken ik wel de vele bijgerechten die wel vegetarisch zijn en die doorgaans erg lekker zijn. Ik vind het leuk dat dit boek dit soort gerechten centraal zet en de gebruikelijk vleesgerechten, zoals tajine, aanpast naar een prima vega-versie. Ik ga in ieder geval met veel plezier de keuken in om drie recepten te testen. Volgende week begin ik met een klassieker!

(Lees hier ook mijn eerdere boekrecensies.)

DSC_4791