Recensie: ‘Het Vintage Tea Party boek’

header_Vintage Tea Party

Voor de komende vier weken heb ik weer een nieuw kookboek uit mijn boekenkast getrokken om uit te koken. Zoals altijd begin ik weer met een recensie om vervolgens drie weken lang verschillende gerechten te maken uit het boek met mijn onbescheiden mening erbij, natuurlijk 🙂 Deze maand is dat het boek ‘Het vintage tea party boek’ van Angel Adoree. Een creatief kook- en doeboek waarbij de Engelse tea party centraal staat.

Ik kwam er (alweer) achter dat ook dit boek helaas niet langer in het Nederlands te krijgen is. Ik twijfelde daarom om er een recensie over te schrijven. (Blijkbaar zijn de boeken in mijn kast nogal gedateerd.) Ik zag dat het boek nog wel in het Engels te koop is of tweedehands. Daarnaast vind ik het boek te leuk om niet te noemen, dus bij deze alsnog mijn oordeel erover!

Het Vintage Tea Party boek van Angel Adoree

De titel van het boek is nagenoeg onvertaald gebleven, wat ik zelf wel goed vind passen. (Een theefeestje klinkt een beetje suf vond ik zelf.) Het boek zelf is meer dan een receptenboek. Het is een gids tot het organiseren van je eigen tea party. Alle onderdelen van een ouderwetse tea party komen aan bod: de uitnodigingen, de recepten, de aankleding en zelfs het ontwerpen van je eigen keukenschort en hoe je jouw kapsel à la de fifties kunt namaken zijn er in verwerkt. Het boek is dus misschien wel meer een doeboek dan een kookboek (hoewel de recepten overigens wel in de meerderheid zijn).

Vintage Tea Party 1Lay-out
Op de cover zie je een illustratie met daarop een (getekend) portret van de schrijfster van het boek. Als je het boek open doet, zie je dat het een passe partout is. Op de cover zie je slechts een klein deel van de grote illustratie op het blad daar achter. Het is weer eens wat anders dan een foto van de schrijfster! Het boek staat vol met illustraties van met name dieren. Ik kreeg er nogal een Alice in Wonderland-vibe bij. Het boek straalt verder veel creativiteit, de fifties en enigszins truttigheid uit (maar dan op een positieve manier). De styling bestaat dan ook uit vintage bestek en servies en de modellen in het boek zien eruit alsof ze zo uit de jaren vijftig komen wandelen. Tot slot zijn er ook veel oude foto’s verwerkt in het boek die goed bijdragen aan de sfeer.

Het vintage tea party boek’ van Angel Adoree. Een creatief kook- en doeboek waarbij de Engelse tea party centraal staat.

Ik kwam er (alweer) achter dat ook dit boek helaas niet langer in het Nederlands te krijgen is. Ik twijfelde daarom om er een recensie over te schrijven. (Blijkbaar zijn de boeken in mijn kast nogal gedateerd.) Ik zag dat het boek nog wel in het Engels te koop is of tweedehands. Daarnaast vind ik het boek te leuk om niet te noemen, dus bij deze alsnog mijn oordeel erover!

Vintage Tea Party 2
De recepten

Het niveau van de recepten is over het algemeen makkelijk. Je vindt tussen de recepten veel typisch Engelse gerechten (bijvoorbeeld coddlers, ei gegaard in een potje: de coddler, en scones). Zowel zoete gerechten als hartige gerechten zijn voldoende vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er ook veel niet alledaagse gerechten en combinaties te vinden in het boek. Naast het eten worden er ook diverse drankjes en cocktailrecepten gedeeld. Allen met een net iets andere twist dan ik normaal zie.

Vintage Tea Party 3
Persoonlijk eindoordeel

De reden dat ik het destijds kocht is vanwege de enorme creativiteit die het boek uitstraalt en dat sprak mij erg aan. Daarnaast vind ik de fifties stiekem heel erg leuk. Het boek is echt bedoeld voor vrouwen en creabea’s die wel van het organiseren van een feestje houden. Als je hier van houdt, is het boek zeker een aanrader!

Je merkt dat er goed is nagedacht over de lay-out van het boek. Alles past bij elkaar (hoe kitcherig het soms ook lijkt.) Daarnaast is er een grote variëteit aan gerechten die je vrij gemakkelijk kunt namaken waardoor het boek ook toegankelijk is voor de minder grote keukenprinsessen. Sommige zijn zelfs nauwelijks recepten te noemen, maar in het boek wordt er dan wel een draai aangegeven waardoor het resultaat groter is dan de inspanning. (Denk aan sandwiches met jam opgerold, in plakjes gesneden en op een lollystokje bevestigd.)

Vintage Tea Party 4

Ik vond het in ieder geval een boek om blij van te worden en ik ben dan ook benieuwd naar de resultaten van de recepten die ik ga testen. Zoals gewoonlijk heb ik wel wat ideeën over welke recepten er getest gaan worden, maar negen van de tien keer wijk ik toch weer af van mijn planning dus ik houd het spannend 😉 Volgende week zondag komt in ieder geval het eerste testrecept online!

!! Deze post bevat affiliate links !!