Bananenbrood
Bananenbrood stond al een tijdje op mijn to do-list qua bak- en kookexperimenten. In het kookboek ‘Zoete waren & hartige zaken’ van Claire Ptak en Henry Dimbledy – waar ik vorige week een recensie over schreef – kwam ik een recept tegen en ik vond dat ik er nu toch echt aan moest geloven. Vandaag maakte ik het eerste recept uit dit boek, voor bananenbrood dus, en wat was dit lekker zeg. Uit voorzorg heb ik de helft van de cake ingevroren, dat zegt genoeg denk ik!
Ik snap alleen niet zo goed waarom het bananenbrood wordt genoemd, aangezien er ontiegelijk veel suiker in zit en het de structuur heeft van een zompige cake. Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan aan het recept, mede omdat ik overrijpe bananen heb gebruikt en mij dit al zoet genoeg leek. De verhoudingen die hieronder worden genoemd, zijn de verhoudingen die ik heb gebruikt. Wat verder wel opvalt is dat het recept behoorlijk veel ingrediënten bevat (vond ik zelf) en dat er speltmeel wordt gebruikt in plaats tarwemeel. Verder had ik behoorlijk wat bakjes en kommetjes nodig (niet grappig als je geen vaatwasser hebt ;-)).
Bananenbrood
Uit ‘Zoete waren & hartige zaken’ van Claire Ptak en Henry Dimbledy
Ingrediënten
Voor één brood/16 plakken
– 50 gram walnoten
– 150 ml. zonnebloemolie
– 150 gram donkere basterdsuiker
– 1 theelepel vanille-extract
– 2 eieren
– 5 rijpe bananen
– 75 gram naturel yoghurt
– 1 theelepel baking soda (zuiveringszout)
– 1 theelepel bakpoeder
– 1/2 theelepel kaneelpoeder
– 1/4 theelepel zout
– 225 gram volkoren speltmeel
– fijne kristalsuiker ter garnering
Bereiding
Rooster de walnoten in een hete pan, zonder olie of boter, totdat de noten beginnen te verkleuren en je ze begint te ruiken. Leg de walnoten even apart.
Meng in een kom de olie, basterdsuiker, de vanille-essence en de eieren. Pel vervolgens vier van de bananen (nummer vijf komt straks aan de beurt) en prak ze fijn met een vork in een aparte kom. Voeg de yoghurt toe aan de bananen en roer goed door. Voeg vervolgens het baking soda, het bakpoeder, het kaneelpoeder en het zout toe. Voeg het bananenmengsel toe aan het eimengsel en meng kort. Hak de walnoten in kleine stukjes en voeg dit samen met het speltmeel toe aan het beslag.
Vet een cakevorm in met wat olie of bekleed de vorm met bakpapier. Giet het beslag in de cakevorm. Pel de laatste banaan en snijd deze in de lengte voorzichtig door. Leg de bananenhelften met de gesneden kant naar boven op het brood en besprenkel met de fijne kristalsuiker.
Bak het brood (/de cake) in 45-50 minuten in een oven voorverwarmd op 170 graden. Laat het bananenbrood minimaal 10 minuten rusten in de vorm, voordat je het brood eruit haalt om af te laten koelen.
Oordeel
Ik vond het een heerlijke smeuïge cake. De walnoten geven een lekkere bite aan het geheel en er zit een fijne bananensmaak aan de cake (wat je op zich wel mag verwachten gezien de naam.) Pas op: de cake is best zwaar en het is niet echt aan te raden om, zoals hieronder op de foto, drie plakken in je uppie op te eten 😉
Lees ook de andere geteste recepten, namelijk voor kokosmakronen en warme smeuïge chocoladecakejes uit hetzelfde kookboek!