Preiquiche
Ik ben echt dol op quiches. Ik maak ze dan ook graag (en vaak). De eerste quiche die ik ooit maakte, was op basis van een recept uit het krantje Metro. Het was een quiche met prei, zongedroogde tomaten en Provençaalse kruiden. Inmiddels zijn we al wat jaartjes verder en heb ik de quiche aangepast naar mijn eigen smaak. De basis is hetzelfde gebleven maar ik heb hier en daar wat ingrediënten vervangen voor andere. Lees hieronder mijn versie van preiquiche. Het onderstaande recept geeft een grote quiche voor drie à vier personen. Eet hem met een salade en je hebt een volwaardige maaltijd.
Preiquiche
Ingrediënten
Voor 4 personen
– 500 gram prei (= ongeveer 2 grote preien)
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 6 zongedroogde tomaatjes uit een pot (op olie)
– een flinke handvol snoeptomaten
– 1 theelepel Provençaalse kruiden
– 4 eieren
– Scheutje melk
– Geraspte oude kaas naar smaak (kun je ook weglaten)
– 4 blaadjes bladerdeeg, ontdooid (duurt ongeveer 10 minuten)
Bereiding
Verwijder de buitenste bladeren van de prei en snijd het donkergroene gedeelte weg. Snijd de preien aan drie of vier zijden in de lengte. Je krijgt nu lange slierten prei die nog aan de wortel vastzitten. Spoel de prei nu goed uit onder de kraan. Snijd de prei in kleine stukjes. Snipper vervolgens de ui, snijd de tomaat in blokjes en pel het teentje knoflook.
Verhit een koekenpan met wat olijfolie en voeg de ui toe. Pers het teentje knoflook er boven uit en voeg de Provençaalse kruiden toe. Laat even rustig doorbakken totdat de ui wat glazig wordt. Je kunt daarna de prei toevoegen (als het heel veel is, doe het dan in twee delen) en laat een minuut of tien op een zacht vuurtje smoren.
Snijd ondertussen de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en voeg toe aan de prei. We gaan nu verder met het deeg. Vet een quichevorm in met wat olie (of gebruik gewoon een springvorm van ongeveer 24 cm). Leg de vier blaadjes bladerdeeg bovenop elkaar en strooi er wat bloem over. Rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de quichevorm te bedekken en leg het deeg erin. Snijd de overlappende stukken deeg af en prik met een vork gaatjes in de bodem. Vul de quichevorm met het preimengsel uit de pan.
Kluts in een apart kommetje de vier eieren met een scheutje melk en wat peper en zout. Giet de eieren over het preimengsel. Strooi naar smaak wat geraspte kaas over het geheel en verdeel een aantal gehalveerde tomaatjes over de taart.
De quiche moet ongeveer een half uur in de oven op een temperatuur van 200 graden (180 graden hetelucht).
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.