Kokostaart met ananascurd

Kokostaart met ananascurd recept bakmuts

Met dit mooie weer krijg ik vanzelf zin in fruit en tropische gerechten die me doen denken aan vakantie. Aangezien we dit jaar niet op vakantie gaan, moet ik doen met de lekkernijen die ik zelf in mijn keuken maak, maar ook dat is zeker geen straf! Dit weekend maakte ik met verse ananas en geraspte kokos een frisse tropische kokostaart. En hoewel de taart er redelijk basic uitziet (ik ben niet zo goed in de versieringen), smaakt hij zeker naar meer!

Voor dit recept heb ik twee bakvormen van 20 cm gebruikt, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen deze in de kast heeft liggen. Je kunt het beslag ook prima in één bakvorm bakken. Na het bakken snijd je de taart in twee helften met een broodmes of met behulp van een taartensnijder. Daarnaast kan de taart ook makkelijk in een brownievorm (met ongeveer gelijke afmetingen) worden gebakken. Kortom, genoeg opties. Verder kun je de ananascurd ook gewoon ‘zo’ maken, aangezien deze op zichzelf al heerlijk is.

Kokostaart met ananascurd recept bakmuts
Kokostaart met ananascurd
Ingrediënten

Voor een taart van 20 cm diameter

Beslag
– 125 gram zelfrijzend bakmeel
– 125 gram boter
– 125 gram suiker
– 2 eieren
– 1 eetlepel kokossiroop (of –likeur)
– 25 gram geraspte kokos
– 75 ml. heet water

Ananascurd (voor +/- 300 ml.)
– 200 gram (verse) ananas in kleine stukjes
– 80 gram suiker
– 3 eigelen
– 75 gram boter
– 1 theelepel maïzena
– snufje zout
– scheutje citroensap

Extra voor de garnering: 25 gram geraspte kokos

Bereiding

Ananascurd
De ananascurd kun je het beste als eerste maken, aangezien deze voor gebruik moet afkoelen. Eventueel kun je het ook de dag of avond van tevoren klaarmaken. Hiervoor pureer je 200 gram (bij voorkeur verse) ananas in een keukenmachine of blender. Er mogen geen stukjes ananas meer in zitten. Eventueel kun je de puree ook nog zeven, maar daar ben ik doorgaans te lui voor (en het scheelt weer afwas ha!) Doe de drie eigelen* in een pannetje en klop ze los met een garde. Voeg daarna de ananaspuree, de suiker, een scheutje citroensap en het snufje zout toe. Roer alles goed door en verwarm het mengsel op het vuur. Laat het mengsel vooral niet koken! Zodra het wat heter begint te worden, voeg je een theelepel maïzena toe en roer weer goed door. In principe moet je constant blijven roeren, totdat het mengsel begint in te dikken. Je blijft roeren totdat het mengsel de dikte van vla heeft gekregen. Haal het pannetje daarna van het vuur en voeg de boter toe. Laat het mengsel nu afkoelen. Mijn ervaring is dat het in de koelkast nog verder opstijft, dus je kunt de ananascurd ook een dag van tevoren maken.

Als je geen taart wilt maken, maar wel ananascurd kun je het mengsel ook in een gesteriliseerde** pot gieten en daarin (met de pot ondersteboven) laten afkoelen. De ananascurd smaakt ook heerlijk op een versgebakken scone of een stukje geroosterd brood. Je kunt het in de afgesloten pot zeker een maand (of misschien zelfs langer) bewaren in de koelkast. Na openen moet het wel binnen een week worden gegeten.

* Tip: bewaar de eiwitten! Je kunt ze nog gebruiken voor bijvoorbeeld een meringue of chocolademousse. Zonde om weg te gooien dus. Ik bewaar ze in kleine plastic bakjes in de vriezer (per 1 of 2 eiwitten). Je kunt ze ongeveer 6 maanden bewaren. Ontdooi voor gebruik in de koelkast.

** Gebruik bijvoorbeeld een lege jampot. Laat de pot en de deksel weken in heet water met wat soda. De etiketten weken op deze manier erg snel los en de lijmresten verdwijnen ook gemakkelijker. Spoel de pot en de deksel goed na met kraanwater en laat omgekeerd drogen op een schone theedoek.

Kokostaart met ananascurd recept bakmuts
Beslag
Kook wat water en giet 75 ml. heet water over 25 gram geraspte kokos. Laat even staan zodat het kan weken. Ondertussen maak je het beslag. De basis is een gewone cake waaraan wat extra smaken zijn toegevoegd.

Mix de suiker en de boter tot een samenhangende crème en klop vervolgens de eieren en de kokossiroop (of –likeur) door de botercrème. Mix alles goed door. Schep voorzichtig het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout door het beslag en meng of mix dit tot alle droge ingrediënten zijn opgenomen in het beslag. Roer tot slot de geweekte kokosrasp door het beslag.

Vet de bakvorm(en) in met een klein beetje olie en bedek de bodem met bakpapier. Als je twee bakvormen gebruikt, vul je beide bakvormen met evenveel van het beslag. Als je er eentje gebruikt doe je al het beslag in dezelfde vorm of bak je de taart in twee delen.

Bak de cake in een voorverwarmde oven op 180 graden in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar. Indien je al het beslag in één bakvorm doet, moet je de baktijd verlengen met ongeveer 15-20 minuten. Test of je cake gaar is door met een tandenstoker of satéprikker in het midden van de taart een gaatje te prikken. Als de prikker er droog uit komt, dan is de cake gaar. Laat vervolgens afkoelen in de vorm(en).

De taart afmaken
Voor de afronding van de taart heb je twee lagen cake nodig. Leg één plak op een bord of plank en smeer royaal in met de (afgekoelde!) ananascurd. Leg de tweede laag cake hier bovenop en smeer ook de bovenste laag in met de curd. Verhit een koekenpan (zonder olie of boter!) en rooster hierin de extra 25 gram kokos totdat deze lichtbruin is. Bestrooi de taart met de geroosterde kokos. Overigens kun je natuurlijk ook de zijkanten van de taart insmeren met de curd. Als het goed is, heb je daar nog genoeg van over. Je kunt dan ook de zijkanten met kokos bedekken.

Eet smakelijk!

Kokostaart met ananascurd recept bakmuts