Arancini met zongedroogde tomaat en kaas

Arancini met rijst, zongedroogde tomaat en kaas - een recept van Bakmuts

Arancini zijn gefrituurde balletjes gevuld met risotto (rijst) en op smaak gebracht met kruiden, vulling en kaas. Het is een typisch Italiaans gerecht, hoewel ik niet zeker weet of de mijne erg authentiek zijn. Ik maakte deze vegetarische arancini met zongedroogde tomaat en kaas. Even frituren (in de friteuse of in een pannetje met hete olie) en je hebt een heerlijk borrelgerechtje. Ik maakt deze arancini als amuse voor kerst. Je kunt uiteraard ook een andere vulling maken. Gebruik de risotto van de dag van te voren of maak hem, zoals ik deed, speciaal voor deze balletjes.

Let op: neem de tijd voor het maken van de arancini. Je kunt de risotto bijvoorbeeld een dag eerder maken zodat deze volledig afgekoeld is op het moment dat je de arancini gaat maken.

Arancini met rijst, zongedroogde tomaat en kaas - een recept van Bakmuts
Arancini met zongedroogde tomaten en oude kaas
Ingrediënten

– 150 gram risottorijst
– 1 eetlepel olijfolie
– 450-500 ml bouillon (ik had groentebouillon van 1 blokje)
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 theelepel Italiaanse kruiden
– 4 zongedroogde tomaten
– 50 gram geraspte oude kaas
– minimozzarella bolletjes
– 1 ei (evt. nog eentje extra, ik had aan 1 ei genoeg)
– bloem
– paneermeel
– extra nodig: een friteuse of een pan met olie

Bereiding

We beginnen met de risotto. Hou er rekening mee dat de risotto eerst moet afkoelen voordat je verder kunt met de arancini.

Snipper de ui en bak deze in wat (olijf)olie tot deze zacht en glazig is. Pers de teentjes knoflook uit en voeg deze toe aan de ui. Bak dit een minuutje mee. Voeg vervolgens de Italiaanse kruiden en de rijst toe aan het mengsel. Bak nog eens een minuutje en voeg vervolgens een beetje bouillon toe aan de rijst. Zodra de bouillon is opgenomen door de rijst, kun je een nieuwe scheut bouillon toevoegen. Roer zo nu en dan om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan vastplakt. Proef of de rijst gaar is als alle bouillon is toegevoegd. Als de rijst nog wat krijtachtig smaakt, dan kun je wat extra (heet) water toevoegen. Net zolang tot de risotto gaar is.

Snijd de zongedroogde tomaatjes fijn en voeg toe aan de risotto. Voeg vervolgens ook de geraspte kaas toe. Haal de pan van het vuur en laat de risotto volledig afkoelen. (Ik heb het eerst op het aanrecht laten afkoelen en daarna in de koelkast.)

Schep met een eetlepel een dot risotto op je hand en kneed hier een balletje van. Eventueel kun je het afwegen, zodat alle arancini even groot worden. Leg de balletjes even op een bord of snijplank. Ga vervolgens door met het paneren.

Arancini met rijst, zongedroogde tomaat en kaas - een recept van Bakmuts
Zet een kommetje klaar met bloem, zet nog een kommetje klaar met het geklutste ei en zet daar tot slot nog een kommetje met paneermeel bij. Zet ze op een rijtje, dan kun je als een geoliede machine de arancini paneren. Wat je nu gaat doen is eerst het rijstballetje door de bloem wentelen, vervolgens door het ei en tot slot door de paneermeel. Leg alle arancini weer op een bord of snijplank en zet dit ongeveer een half uur in de koelkast.

Dan gaan we frituren! Verhit de friteuse of een pan met olie tot ongeveer 180 graden. Wat ik zelf doe, is in een klein pannetje olie doen en daar de arancini met ongeveer 3 tegelijk bakken. Zo hoef je niet tig liter olie te verhitten voor een paar arancini. Frituur de arancini goudbruin en draai ze af en toe even om zodat ze gelijkmatig gefrituurd worden.

Handig om te weten: de arancini kunnen ongefrituurd ongeveer 3 maanden lang in de vriezer bewaard worden. Frituur ze direct uit de vriezer. Hou er rekening mee dat ze wel iets langer moeten frituren, omdat ze bevroren zijn.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op PinterestInstagramFacebook of Bloglovin.

Arancini met rijst, zongedroogde tomaat en kaas - een recept van Bakmuts