Rösti

header_Rösti

Eigenlijk zouden jullie vandaag een recept krijgen uit het kookboek van Jamie’s Amerika, maar aangezien ik deze week enorm druk was met een verhuizing houden jullie deze van mij tegoed! De nieuwe keuken moet ik namelijk nog inwijden. (Hij is wel al helemaal ingericht, maar verder dan soep-uit-een-pakje opwarmen en tosti’s bakken zijn we nog niet gekomen.) Het goede nieuws is dat me net nog bedacht dat ik een tijdje terug deze rösti had gemaakt en gefotografeerd, dus zodoende kon ik vandaag toch nog een recept plaatsen. De foto’s was ik niet helemaal blij mee, maar ach. Je kunt niet alles hebben 😉

De rösti zoals ik hem ken, is een gerecht dat bestaat uit geraspte aardappel, ei en kaas. Nu zat ik laatst naar een programma op 24Kitchen te kijken en vertelde Rudolph doodleuk dat dit helemaal geen rösti is, maar iets heel anders! (De naam ben ik natuurlijk weer kwijt, maar goed, ik blijf het toch wel rösti noemen, ha!) Echte rösti maak je blijkbaar zonder ei en met gekookte aardappel. Weer wat geleerd!

Maar goed, vandaag dus mijn versie van rösti, die eigenlijk geen rösti is, maar wel erg lekker is.

Rösti

Nodig
Voor 4 personen

– 8 vastkokende aardappelen (van gemiddelde grootte)
– 2 eieren
– 2 uien
– 100 gram geraspte kaas (ik gebruik oude kaas)
– peper en zout
– boter en olie om te bakken

Rösti 2

Bereiding
Schil de aardappelen en rasp ze grof. Doe de geraspte aardappel in een vergiet en knijp met je handen het vocht zoveel mogelijk uit de aardappelen. Snipper vervolgens de uien. Zet een koekenpan op het kleinste pit van je fornuis en smelt gelijke delen boter en olie in de pan. Fruit de ui totdat deze zacht en glazig is geworden. Voeg vervolgens de geraspte aardappel toe en roer goed door.

Klop twee eieren los in een kommetje en voeg peper en zout naar smaak toe. Giet het eimengsel over de aardappel en roer de geraspte kaas erdoor.

Verhit in een koekenpan op de kleinste pit de boter en bak de rösti eerst 25 minuten aan de ene kant op laag vuur. Draai de rösti halverwege om en bak nog eens 20 minuten. (Let op: na het omkeren gaat het vaak sneller dus het kan zijn dat de rösti sneller klaar is.) Snijd de rösti in vier stukken en serveer als bijgerecht. Lekker met een salade!

Rösti 3