Speculaasschuimpjes

Speculaasschuimpjes met speculaas of kruidnoten recept van Bakmuts

Ineens had ik een idee voor schuimpjes van speculaas of kruidnoten in mijn hoofd. De inspiratie kwam van een recept voor een hazelnootgebakje, maar dan in de vorm van verkruimelde speculaas of kruidnoten vermengd met eiwit en suiker. Ik ging aan de slag en ja hoor, dit recept bleek een succes! En aangezien vanaf vandaag de Sint en zijn pieten weer in het land zijn, leek het mij een goed moment om dit lekkere recept met jullie te delen! Ideaal ook om de restjes speculaas of kruidnoten op te maken.

Heb je nog nooit eerder schuimpjes gemaakt? Lees dan ook even mijn uitgebreide uitleg voor het basisrecept van schuimpjes hier.

Speculaasschuimpjes met speculaas of kruidnoten recept van Bakmuts
Speculaasschuimpjes (van speculaas of kruidnoten)
Ingrediënten

– 100 gram gemalen speculaasjes (zonder amandelen bovenop!) of kruidnoten
– 4 eiwitten
– snufje zout
– 100 gram fijne kristalsuiker
– 50 gram poedersuiker
– 1/2 theelepel speculaaskruiden (vervang eventueel door kaneel)
– Extra nodig: citroensap of azijn om een kom te ontvetten, een bakplaat, bakpapier en eventueel een spuitzak (hoeft niet)

Speculaasschuimpjes met speculaas of kruidnoten recept van Bakmuts
Bereiding

Begin met het fijnmaken van de speculaasjes of kruidnoten. Ik heb de kruidnoten in een schone theedoek gedaan en heb met een vleeshamer voorzichtig alles tot fijne gruis geslagen. Je zou ook een hakmachine kunnen gebruiken. Voeg de speculaaskruiden of kaneel toe en roer even door. Zet het gruis even opzij.

Ontvet de kom waarin je de eiwitten stijf gaat kloppen. Ik doe dat door een beetje azijn of citroensap in de kom te doen en dan met een keukenpapiertje schoon te maken.

Mix de eiwitten op langzame snelheid totdat het langzaam wat dikker wordt. Voeg nu het snufje zout toe. Klop verder totdat de eiwitten volledig stijf zijn. Voeg de fijne kristalsuiker lepel voor lepel toe en mix heel rustig met de mixer. Zorg ervoor dat de suiker helemaal is opgenomen voordat je de volgende lepel suiker toevoegt. Voeg nu de poedersuiker toe (voorzichtig in verband met opstuiven!). Meng alles goed. Als je het aandurft kun je de kom ondersteboven (boven je hoofd 😉 ) houden en kijk of het eiwitmengsel in de kom blijft zitten. Dan is het eiwitmengsel goed!

Spatel nu rustig het speculaasgruis door de eiwitten totdat alles evenredig is vermengd.

Maak nu met behulp van een lepel of spuitzak schuimpjes op de bakplaat. Ze kunnen redelijk dicht op elkaar liggen, want de schuimpjes worden niet groter in de oven.

Bak de schuimpjes op 110 graden (100 graden hetelucht) in het midden van de oven, ongeveer een uurtje.

Bewaar in een bakje met deksel en zo blijven ze wel een paar dagen goed. (Na verloop van tijd kunnen ze wat harder worden.)

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Speculaasschuimpjes met speculaas of kruidnoten recept van Bakmuts