Basisrecept schuimpjes of meringues

Schuimpjes meringues recept basis bakmuts

Als ik een recept maak, dan komt het regelmatig voor je dat je maar een deel van een ei nodig hebt (de dooier of het eiwit). Op de een of andere manier blijven er bij mij altijd eiwitten over en ik hou dan graag van recepten waarmee je van je eiwitten ‘afkomt’. Dit is zo’n recept. Met slechts twee eiwitten maak je een flinke hoeveelheid heerlijk zoete schuimpjes die knapperig zijn van buiten en nog zacht van binnen. Ik geef hieronder het basisrecept om deze schuimpjes – ook wel meringues genoemd – te maken. Daarnaast geef ik ook een variant voor de kokosschuimpjes die ik heb gemaakt (en die ook op de foto staan).

Misschien nog leuk en handig om te weten: Het fijne van eiwitten is dat je ze gemakkelijk kunt invriezen. Dit doe je als volgt: splits de eieren en zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Doe het eiwit (of twee) in een plastic bakje, schrijf de datum erop en doe ze in de vriezer. De eiwitten kunnen ongeveer 6 maanden ingevroren worden. Voor gebruik moet je de eiwitten laten ontdooien in de koelkast. Zodra ze zijn ontdooid, kun je ze verwerken in je baksels of bijv. deze meringues. (Let op: Overigens gebruik ik deze eiwitten niet meer rauw. Ik weet niet of dat evt. nog wel kan, dus voor de zekerheid doe ik dat niet.)

Schuimpjes meringues recept basis bakmuts
Basisrecept schuimpjes (meringues)
Ingrediënten

Voor ongeveer 16 schuimpjes (+/- 3 cm doorsnede)

– 2 eiwitten
– klein snufje zout
– 100 gram fijne kristalsuiker
– 1 theelepel maïzena

Extra nodig
– een klein beetje citroensap (uit een flesje) of azijn voor het ontvetten van de kom
– een (hand)mixer
– niet persé nodig maar wel handig: een spuitzak

Variant voor kokosschuimpjes/kokosmeringues; extra nodig:
– 3 eetlepels kokosrasp
– 1 eetlepel kokossiroop of 1 theelepel kokos-essence*

* Ik heb kokossiroop van het merk Monin. Hier is er een slijterij waar ze diverse smaken Monin verkopen (verkochten?). Anders kun je het online kopen. Het is wel redelijk prijzig. Een goedkopere optie is om langs de toko of een winkel met benodigdheden voor bijv. taarten te gaan. Daar verkopen ze vaak kleine flesjes met diverse essences, waaronder kokos. Misschien lukt het ook met likeur, maar dat heb ik nooit geprobeerd.

Bereiding

Basis eiwitten stijf kloppen
Voor het opkloppen van eiwitten is het handig om een paar basisregels te hanteren. Zo kun je het beste eiwitten in een glazen of aluminiumkom mixen. Om eiwitten mooi op te kunnen kloppen, moet de kom waarin je ze stijf klopt en de mixer goed zijn ontvet. Ik doe dit door wat citroensap (uit een flesje) of azijn in de kom te doen. Vervolgens veeg ik met behulp van een keukenpapiertje de kom ‘schoon’. Tot slot is het van groot belang dat er géén eidooier bij het eiwit zit. Dan worden de eiwitten namelijk niet stijf.

Zodra de kom is ontvet, doe je de eiwitten in de kom. Begin rustig met mixen en bouw de snelheid van het mixen langzaam op. Je zult zien dat de eiwitten witter beginnen te worden en beginnen te schuimen. Voeg nu het snufje zout toe. Klop verder met de mixer totdat de eiwitten volledig stijf zijn. Dit kan zeker vijf minuten of langer duren. (Test: Als je de kom ondersteboven boven je hoofd kunt houden zonder dat de eiwitten eruit vallen, zijn ze goed stijf. Zo niet, dan kun je een douche nemen en opnieuw beginnen :-))

Schuimpjes maken
Voeg nu de maïzena en eetlepel voor eetlepel de suikers toe. Zorg ervoor dat de suiker eerst volledig is opgenomen door het eiwit, voordat je de volgende eetlepel toevoegt. Ga door totdat alle suiker op is. (Hiervoor hoef je niet de mixer te gebruiken. Als je de mixer wel wilt gebruiken, zet hem dan op de laagste stand.)

Smaak en kleur toevoegen?
Het basisschuim is klaar! Vind je dit te saai en wil je wat meer smaak of kleur? Roer dan een theelepel essence door het schuim (bijv. vanille, citroen of andere smaakjes die te koop). Voor de kleur kun je wat voedingskleurstof toevoegen (nooit teveel, dat spul is sterker dan je denkt). Let er overigens op dat je niet te veel vocht toevoegt, omdat het schuim dan weer kan inzakken.

Variant: kokosschuimpjes
Voeg aan het basisschuim één voor één de eetlepels kokosrasp toe en roer tot slot de kokossiroop/-essence toe.

Afbakken
Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe het schuim in een spuitzak. Als je geen spuitzak hebt gebruik dan gewoon een lepel. Spuit/schep op de bakplaat de schuimpjes. Ze worden niet groter in de oven dus je kunt er lekker veel naast elkaar maken. Bak de schuimpjes in een uur af in het midden van de oven op een temperatuur van 110 graden (100 graden hetelucht).

De schuimpjes zijn na het afbakken het lekkerst, maar je kunt ze nog ongeveer 3 dagen in een koektrommel bewaren.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Schuimpjes meringues recept basis bakmuts