Basisrecept voor knapperige koekjes

Knapperige koekjes_header

Kennen jullie dat? Dat je koekjes gaat bakken, jij je mooiste stekertjes gebruikt en vervolgens ontdekt dat de koekjes zo erg in de oven smelten, dat het eerder vliegende schotels lijken dan die snoezige vormpjes die je eerst had gemaakt. Ik ben echt zo lang op zoek geweest naar hét recept voor knapperige koekjes. Ik heb al vaak koekjes gebakken, maar een knapperig koekje leek toch wel heel moeilijk te maken. Zeker toen ik klein was vond ik het altijd zo’n teleurstelling dat mijn met zorg uitgestoken koekjes in de oven uitliepen tot grote schijven koek. Ze waren lekker, dat wel, maar mooi? Niet bepaald. Daar zat ik dan, met mijn tig verschillende koekuitstekertjes waar ik niks mee kon.

Knapperige koekjes

Maarrrr.. ik heb hem gevonden hoor! Hét recept voor knapperige koekjes. Dit is niet alleen een makkelijk recept, maar ook een veelzijdig recept. Je kunt namelijk makkelijk variëren met de smaak. De koekjes behouden hun de vorm in de oven en zijn hierdoor ideaal om te versieren met glazuur (leuk voor de kinderen!) en in een koektrommel bleven ze bij mij zeker drie dagen knapperig. Zorg er wel voor dat de koekjes helemaal zijn afgekoeld voordat je ze in de koektrommel doet.

Knapperige koekjes_2
Knapperige koekjes

Ingrediënten

Voor een koektrommel vol

– 100 gram koude roomboter in blokjes
– 100 gram suiker
– 200 gram bloem + extra om uit te rollen
– snufje zout
– 1 theelepel vanille-extract *
– ½ theelepel bakpoeder
– 1 ei

* Voor citroenkoekjes vervang je de vanille door 1 theelepel citroenrasp en citroensap van een halve citroen. Voor chocoladekoekjes voeg je een eetlepel cacaopoeder toe aan de bloem.

Knapperige koekjes_1

Bereiding

Mix de suiker en de boter tot een smeuïge botercrème. Klop het ei en de vanille (of citroensap en –rasp) door de botercrème tot een egaal mengsel. Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder en voeg toe aan het mengsel. Kneed dit alles tot een deeg. Verpak het deeg in wat huishoudfolie (of doe in een plastic bakje) en laat het deeg minimaal een uur rusten. Beter is het om het deeg een nacht of zelfs een hele dag te laten rusten. Hoe langer, hoe beter en hoe knapperiger is mijn ervaring!

Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit. Plakt het deeg nu heel erg? Zodanig dat je het nauwelijks kun uitrollen? Waarschijnlijk is het deeg dan iets te nat. Kneed een eetlepel extra bloem door het deeg. Als dat niet voldoende is, doe dan nog een eetlepel erbij. Als het goed is, wordt het deeg wat droger nu en kun je het makkelijker uitrollen. Snijd de koekjes uit. Rol het resterende deeg opnieuw uit en snijd nog meer koekjes uit. Ga door totdat het deeg op is. (Eventuele restjes kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren). Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes in ongeveer 8-10 minuten af in de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht).

Let op: de koekjes zijn in eerste instantie nog zacht als ze uit de oven komen. Ze worden vanzelf knapperig nadat ze zijn afgekoeld.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Knapperige koekjes_3