Vlierbloesemsiroop

Header_Vlierbloesemsiroop


Een tijdje terug gingen wij voor ons jubileum uit eten bij een vegetarisch restaurant. Afgezien van het fantastische eten, kreeg ik daar ook een heerlijk bruisend drankje geserveerd, zonder alcohol maar met bubbels. De smaak deed mij denken aan een combinatie van lychees en zoete witte druiven. De serveerster vertelde mij dat dit een vlierbloesemdrankje was en sindsdien ben ik verkocht. Ik ontdekte de siroop in de supermarkt en daar kocht ik sindsdien (te) dure flessen vlierbloesem. Dit mixte ik dit met spuitwater en zo kwam ik tot mijn eigen vlierbloesemdrankje.

Op een gegeven moment kwam ik erachter dat je heel makkelijk zelf vlierbloesemsiroop kunt maken van de vlierbessenstruik die in mei en juni bloeit. Maarja, waar vind je die? Dacht ik nog. Totdat we verhuisden en een wandeling maakten door het park vlakbij ons huis. Je struikelt daar ongeveer over de grote hoeveelheid vlierbessenstruiken! (En nu ik weet hoe ze eruit zien, zie ik ze overal. Tot aan de middenberm van de snelweg toe!) Op dat moment bloeiden de struiken niet en vervolgens vergat ik het hele zelfmaakidee. Tot ik onlangs een kookboek doorbladerde en daar weer recepten tegenkwam met vlierbloesem. Even googlen en ja hoor, ze zouden nu in bloei moeten staan!

Vlierstruik

Na mijn gêne opzij te hebben gezet om met een tas en een schaar het park door te gaan, is het me toch gelukt om een tas vol bloesems mee naar huis te nemen. Ik had eigenlijk geen idee hoeveel ik nodig had. Inmiddels weet ik dat ik ruim genoeg heb, want het gezicht van de mister was priceless toen hij de keuken in kwam en zag hoeveel flessen en potjes gevuld waren met de siroop. (Ik denk dat ik vijf liter heb, dus ik kan even vooruit haha.)

Het recept is erg makkelijk. Alleen de hoeveelheden is wat gissen. Je moet ervoor zorgen dat je zo min mogelijk takjes aan de bloesems laat zitten en vervolgens bedek je de bloesems met zoveel water dat ze net onderstaan. De hieronder gegeven hoeveelheden zijn dus een richtlijn en als je denkt dat je meer of minder water nodig hebt, doe dat dan gewoon 🙂 Het lastigste ingrediënt is denk ik het citroenzuur. Ik zag dit toevallig bij een Turkse supermarkt liggen en anders kun je het op de markt kopen of via internet. (Het zou me ook niets verbazen als een toko het ook heeft liggen, maar dat heb ik niet gecheckt.) Het citroenzuur zorgt niet alleen voor een fris zuurtje in de siroop, maar zorgt er ook voor dat de siroop lang houdbaar blijft. Gebruik je geen citroenzuur, voeg dan citroensap toe van een echte citroen (geen flesje). De siroop is dan minder lang houdbaar (+/- 3 maanden). Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid suiker. Hoe minder suiker, hoe minder lang houdbaar de siroop is.

Oja en het belangrijkste: de siroop is net zo lekker, zo niet lekkerder, dan die uit de supermarkt (en een stuk goedkoper)! 🙂

Vlierbloesemsiroop_4




Vlierbloesemsiroop
Ingrediënten

Voor +/- 2 liter

– 15 schermen vlierbloesem
– +/- 1,5 liter water
– 1,5 kilo suiker
– 30 gram citroenzuur

Extra nodig:
– een schone theedoek (of kaasdoek)
– een vergiet
– steriele flessen
– evt. een trechter

Vlierbloesemsiroop_3
Bereiding

Schud de schermen voorzichtig uit om ze te ontdoen van eventuele insecten. Verwijder de grootste takken, zodat je zoveel mogelijk bloesem overhoudt. Je hoeft niet alle bloemetjes los te halen, dat is monnikenwerk.

Doe de bloesem in een grote pan of schone emmer en giet er ongeveer 1,5 liter water bij of zoveel om de bloesems onder water te krijgen. Ze moeten niet te ruim in het water liggen, aangezien je een geconcentreerde smaak wilt krijgen. Laat de pan of emmer nu een dag (24 uur) staan.

Knijp de bloesems boven de pan uit en haal de grove stukken uit de pan. Hang het vergiet boven een andere pan en leg daar de theedoek in. Giet het vlierbloesemwater erin en laat boven de pan uitlekken. Knijp evt. de theedoek nog even uit om achtergebleven vocht eruit te krijgen. Spoel de theedoek om en zeef het water nogmaals. Als het goed is zijn de meeste grove stukjes en (evt. achtergebleven beestjes..) verdwenen.

Meet af hoeveel vocht je hebt en voeg een gelijk deel aan suiker toe aan het water. (Als je dus 1,5 liter vocht hebt, voeg je 1,5 kilo suiker toe.) Zet de pan op het vuur en verwarm zachtjes. Roer regelmatig, maar laat het mengsel niet koken. Ondertussen zal de suiker langzaam oplossen in het vocht. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Je ziet op een gegeven moment dat de siroop heel helder wordt. Je weet dan dat alle suiker is opgelost. Voeg nu het citroenzuur toe en laat de pan nog een minuut of twee op het vuur staan, zodat het zuur kan oplossen.

De siroop is nu klaar en kan met behulp van een trechter of een kan overgegoten worden in de steriele flessen. Ik heb de flessen gesteriliseerd door ze eerst af te spoelen en daarna een kwartier in de oven te zetten op 160 graden. De doppen heb ik in kokend water gelegd en daarna aan de lucht laten drogen.

Door de toevoeging van het citroenzuur en het gebruik van steriele flessen kun je de siroop maximaal een jaar bewaren.

Doe een klein beetje siroop in een glas en vul bij met koud water of spuitwater (Spa rood). Het schijnt ook erg lekker te zijn door de champagne en je kunt er het bekende cocktaildrankje Hugo mee maken.





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Vlierbloesemsiroop_1

Bewaren

Bewaren