Zelf dulche de leche maken

Zelf dulce de leche maken recept van Bakmuts

Dulce de leche is een soort karamelpasta die je maakt van gecondenseerde melk (en dat is weer hele zoete melk). Je kunt de dulce de leche helemaal from scratch maken, maar ik ben #teamlui en gebruik hiervoor kant en klare gecondenseerde melk.

Voor dulce de leche heb je niet meer nodig dan een paar blikjes gecondenseerde melk. Ik heb de afgelopen jaren diverse methoden getest voor het zelf maken van dulce de leche en ik beschrijf er hieronder twee die ik zelf het fijnst vind werken, namelijk door middel van het koken in de pan en het klaarmaken in de slowcooker. Ik heb het ook ooit een keer in de oven gemaakt, maar kostte nogal veel oplettendheid en uiteindelijk was het resultaat ook niet echt om over naar huis te schrijven. Mijn favoriete methode is de slowcookermethode.

Verder raad ik aan meerdere blikjes tegelijk klaar te maken. Je kunt het namelijk ontzettend lang bewaren, zolang de blikjes nog dicht zijn. Ik vond laatst een blikje van zeker twee of drie jaar geleden en dat smaakte nog prima!

Je kunt de dulce de leche bijvoorbeeld gebruiken om ijs van te maken (zonder ijsmachine). Ik heb het ook een keer door browniebeslag heen gedaan en het gebruikt als vulling voor taartjes. Mogelijkheden genoeg dus!

Zelf dulce de leche maken recept van Bakmuts
Zelf dulce de leche maken
Ingrediënten

– een aantal potje gecondenseerde melk
– een pan of een slowcooker

Bereiding

Verwijder eerst de stickers van de blikjes gecondenseerde melk. Je schijnt het ook over te kunnen gieten in gesteriliseerde jampotjes, zodat je kleinere porties kunt maken. Deze methode heb ik zelf overigens nog niet geprobeerd.

Werkwijze in de slowcooker
Zet de blikjes in de slowcooker en giet hier warm water overheen. Net zoveel tot de blikjes helemaal onder water staan. Stel de slowcooker in op ‘low’ en laat 8 uur staan. Extra tip: leg eerst eventueel iets op de bodem van de pan. Mijn pan vertoonde kringen van de blikjes na het maken van dulce de leche op deze manier. Laat de blikjes eerst volledig afkoelen voordat je deze openmaakt.

Werkwijze in de pan
Zet de blikjes in een pan en giet hier warm water overheen. Net zoveel totdat de blikjes helemaal onder water staan. Breng het water aan de kook en laat zachtjes koken gedurende zo’n 2,5-3 uur. Houd goed in de gaten dat de blikjes onder water blijven staan. Vul eventueel aan met extra water als je merkt dat er te veel water verdampt. (Dit in verband met ontploffingsgevaar!!) Ook nu geldt uiteraard dat je de blikjes eerst laat afkoelen voor gebruik.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Zelf dulce de leche maken recept van Bakmuts