Barbecuesaus

Barbecuesaus zelfgemaakt recept bakmuts


Yes, het is weer tijd om te barbecueën! Sinds kort hebben wij een tuin én een kekke Action-barbecue, dus we kunnen eindelijk barbecueën. Dit betekent dat ik ook eindelijk aan de slag met leuke recepten voor marinades, salades en sausjes. Vandaag een post over zelfgemaakte barbecuesaus. Als ik geweten had dat dit zó makkelijk was, had ik dit al veel eerder gemaakt!

Na wat onderzoek op het internet te hebben verricht naar diverse barbecuesauzen, ben ik tot het volgende recept gekomen. Het is leuk om te zien hoe iedereen dezelfde soort ingrediënten in verschillende verhoudingen tot steeds een andere saus maakt. Mijn variatie is een lichtpittige saus die je als sausje kunt eten bij het vlees of gebruik het als marinade voor bijvoorbeeld kip. Je kunt hem ook gebruiken op een pizza ‘bbq chicken’ of bij deze wraps.

Barbecuesaus zelfgemaakt recept bakmuts
Barbecuesaus
Ingrediënten

Voor ongeveer 300 ml. saus/1 flesje

– 1 ui
– 2 à 3 teentjes knoflook
– 1/4 theelepel cayennepeper
– 2 eetlepels bruine (basterd)suiker
– 300 ml. passata (gezeefde tomaten, uit een pak)
– 1 theelepel gerookt paprikapoeder*
– 2 eetlepels Worchestershiresaus**
– zout en peper

* Als je geen gerookte paprikapoeder kunt vinden, gebruik dan gewone of laat het weg. Ik kocht een doosje op de markt in Rotterdam bij een kruidenkraam.
** Voor een vegetarische variant vervang je de Worchestershiresaus voor 2 eetlepels donkere sojasaus.

Bereiding

Snijd de ui fijn en bak de ui in wat (olijf)olie zachtjes gaar in een pan. Pers de teentjes knoflook boven de pan uit en roer door. Laat zo’n 5 minuten zachtjes garen op het vuur. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe (peper en zout uiteraard naar smaak) en laat het mengsel 20 minuten pruttelen op een laag vuur. Het moet een dikke saus worden. Zet vervolgens het vuur uit en pureer de saus met een staafmixer. That’s it!

Je kunt de saus nu in een flesje of bakje gieten en laat afkoelen. De saus is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Barbecuesaus zelfgemaakt recept bakmuts