Pizza ‘bbq-chicken’

Goed, ik hou dus van pizza. Zoals jullie vast wel weten hou ik er ook van om eten ‘from scratch’ te maken. Ik probeer dus al jaren de perfecte pizzabodem te krijgen: dun, knapperig en stevig. Je kent het wel. Een goed recept voor deeg heb ik inmiddels wel (klik!), maar die bodem goed knapperig krijgen hè. Dat was nog wel een dingetje. Ik werd een tikkie chagrijnig van al die slappe deegbodems die uit mijn oven kwamen en vervolgens besloten onze kinderen dat pizza’s in de categorie ‘vergif’ behoorden, dus project pizza ging even de vriezer. Na wat indoctrinatie van onze kant zijn de kinderen er inmiddels van overtuigd dat pizza geen vergif is, kunnen we eindelijk weer wat vaker pizza eten en heb ik ook iets meer zin om me daarvoor uit te sloven in de keuken. Ik maakte onlangs pizza’s en het lukte eindelijk om een lekkere pizzabodem te krijgen! (De oven op max zetten bleek te helpen.) Yes, we kunnen weer pizza’s bakken!

Terug naar het recept voor de pizza ‘bbq-chicken’ dat ik jullie had beloofd (en die mijn kinderen overigens alsnog ‘ieuw bah’ vonden, maar laten we het daar vooral niet meer over hebben). Ik had trek in pizza en ik had de mister beloofd een keer een pizza te maken met barbecuesaus en kip. De grap was dat de kip op was en ik geen zin meer had om naar de supermarkt te gaan en dus vegetarische kipstukjes heb gebruikt. Dat pakte overigens heel goed uit!

Ik zou Bakmuts niet zijn als ik ook de barbecuesaus zelf maakte, dus dat deed ik. Gebruik eventueel kant en klare barbecuesaus als je geen zin hebt om dit zelf te maken 😉 Het recept heb ik eerder gepost, maar voor de handigheid heb ik het hieronder nog een keer gekopieerd.

Pizza ‘bbq-chicken’ oftewel: pizza met kip in barbecuesaus

Nodig

Voor de barbecuesaus (+/- 300 ml)
– 1 ui
– 2 à 3 teentjes knoflook
– 1/4 theelepel cayennepeper
– 2 eetlepels bruine (basterd)suiker
– 300 ml. passata (gezeefde tomaten, uit een pak)
– 1 theelepel gerookt paprikapoeder
– 2 eetlepels Worchestershiresaus of donkere sojasaus
– zout en peper

Voor de pizza’s (4 stuks)
1x het recept voor pizzadeeg
– bloem om uit te rollen
– barbecuesaus
– 300 gram kippendijen of vervang door vegetarische kipstukjes
– 2 bollen mozzarella
– geraspte kaas (naar smaak)
– 1 grote of 2 kleine rode uien in halve ringen

Bereiding

Barbecuesaus
Snijd de ui fijn en bak de ui in wat (olijf)olie zachtjes gaar in een pan. Pers de teentjes knoflook boven de pan uit en roer door. Laat zo’n 5 minuten zachtjes garen op het vuur. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe (peper en zout uiteraard naar smaak) en laat het mengsel 20 minuten pruttelen op een laag vuur. Het moet een dikke saus worden. Zet vervolgens het vuur uit en pureer de saus met een staafmixer. That’s it!

Je kunt de saus nu in een flesje of bakje gieten en laat afkoelen. De saus is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast (mocht je nog wat overhouden na het pizza bakken).

Voorbereiding
Plaats de pizzasteen in het midden van de oven (als je deze hebt natuurlijk) en verwarm de oven voor op de hoogste stand.

Snijd de ui in halve ringen en de mozzarella in plakjes.
Als je kip gebruikt: snijd deze in blokjes van ongeveer 1,5 cm en bak in de pan met wat boter of olie gaar. Gebruik je vegetarische kipstukjes: snijd deze dan ook iets kleiner. Je hoeft de vegastukjes niet eerst te bakken.

Doe de (vega)kip in een bakje of kom en meng een deel van de barbecuesaus erdoor. Het moet zoveel zijn dat de (vega)kip bedekt is met een dun laagje barbecuesaus. Bewaar wat barbecuesaus om de pizzabodems mee in te kunnen smeren.

Pizza’s
Verdeel het deeg in vier bolletjes. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol één bolletje deeg uit tot het formaat pizza dat je wilt hebben. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen. Bij mijn pizzasteen kreeg ik een handig houten plankje om de pizza in en uit de oven te halen. Ik bestrooi deze met wat bloem en verplaats vervolgens het deeg voorzichtig naar deze plank. Daarna beleg ik het deeg. Als je geen pizzasteen gebruikt: verplaats het deeg naar een bakplaat (bekleed met bakpapier).

Smeer wat barbecuesaus met een lepel uit over het deeg. Hou ongeveer 1-2 cm ruimte over aan de randen. Ik gebruikte ongeveer twee flinke eetlepels saus per pizzabodem. Gebruik niet te veel saus, anders wordt de pizza veel te nat. Verdeel een kwart van het (vega)kipmengsel over de pizza. Verdeel een kwart van de mozzarella over de pizza. Bestrooi met wat geraspte kaas (hoeveelheid naar smaak) en verdeel, tot slot, een deel van de rode uienringen over de pizza.

Bestrooi de pizzasteen voorzichtig met wat bloem en – nu komt het moeilijkste – verplaats de pizza naar de pizzasteen in de oven. (Een spatel of taartschep komt hier goed van pas bij het losbikken van de pizza van de houten plank.) Bak in ongeveer 12-14 minuten af en hou daarbij de pizza goed in gaten. Voor je het weet heb je zwarte randen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Herhaal het bovenstaande voor de andere pizza’s. Aangezien ik maar één (kleine) pizzasteen heb, bak ik de pizza’s per stuk. Mocht je een grotere oven hebben, dan kun je er natuurlijk meerdere tegelijk bakken. Het kan wel zijn dat de baktijd hierdoor iets langer wordt.