Vanille-extract

Vanille-extract zelf maken van wodka en vanille recept bakmuts

Het liefste maak ik de producten die ik gebruik zoveel mogelijk zelf. Zo kwam ik erachter dat de vanille-essence uit de winkel volledig kunstmatig wordt geproduceerd. Echt pure vanille-extract is het spul dat je moet hebben. Laat dit nu net extreem duur zijn in de winkel. Gelukkig is daar een simpele oplossing voor en je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig: wodka en vanillepeulen! (En een flinke portie geduld.) Het is nauwelijks een recept te noemen, maar hier komtie dan: het recept voor zelfgemaakte vanille-extract. Het extract is heel lang houdbaar vanwege het hoge alcoholpercentage. Dat is maar goed ook, want je doet ook heel lang met een flinke fles vanille-extract omdat je meestal maar één of twee theelepels nodig hebt in een recept.

Waar gebruik je vanille-extract dan voor? Ik gebruik het in bijna al mijn zoete baksels, zoals cake en koekjes. Als ikzelf ijs maak, dan voeg ik dit ook toe (alcohol maakt ijs wat zachter). Gebruik je liever geen alcohol, dan heb is daar natuurlijk ook een mooie oplossing voor: ik adviseer je dan om zelf vanillesuiker te maken en dat in plaats van het extract toe te voegen. Het recept voor vanillesuiker vind je hier. Je kunt ook vanillesiroop maken: lees het recept hier. Dit is alleen minder lang houdbaar dan het extract en de suiker.

Vanille-extract zelf maken van wodka en vanille recept bakmuts

Vanille-extract
Ingrediënten

– 500 ml. wodka
– 5 vanillestokjes

Extra: een schone fles met dop.

Bereiding

Snijd de vanillestokjes in tweeën en snijd ieder stukje vervolgens in de lengte open. Schraap het merg eruit met een mes. Doe zowel de stokjes als het merg in de fles. Giet de fles vol met wodka. En dan wachten. Acht weken lang.

Je moet de fles iedere week een keer goed schudden. Na ongeveer acht weken zeef je het vanille-extract (bijvoorbeeld door een koffiefilter) en giet je het extract weer terug in de fles. De stokjes kun je eventueel ook weer terug doen in de fles.

Het extract is zo goed als onbeperkt houdbaar. Verder kun je het extract “bijhouden” door zo nu dan wat extra wodka en een nieuw vanillestokje toe te voegen.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

vanilleextract_1