Vanille-extract

Vanille-extract zelf maken van wodka en vanille recept bakmutsHet liefste maak ik de producten die ik gebruik zoveel mogelijk zelf. Zo kwam ik erachter dat de vanille-essence uit de winkel volledig kunstmatig wordt geproduceerd. Echt pure vanille-extract is het spul dat je moet hebben. Laat dit nu net extreem duur zijn in de winkel. Gelukkig is daar een simpele oplossing voor en je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig: wodka en vanillepeulen! (En een flinke portie geduld.)

Vanille-extract

Nodig
– 500 ml. wodka
– 5 vanillestokjes

Extra: een schone fles met dop.

Vanille-extract zelf maken van wodka en vanille recept bakmuts
Bereiding

Snijd de vanillestokjes in tweeën en snijd ieder stukje vervolgens in de lengte open. Schraap het merg eruit met een mes. Doe zowel de stokjes als het merg in de fles. Giet de fles vol met wodka. En dan wachten. Acht weken lang.

Je moet de fles iedere week een keer goed schudden. Na ongeveer acht weken zeef je het vanille-extract (bijvoorbeeld door een koffiefilter) en giet je het extract weer terug in de fles. De stokjes kun je eventueel ook weer terug doen in de fles.

Het extract is zo goed als onbeperkt houdbaar. Verder kun je het extract “bijhouden” door zo nu dan wat extra wodka en een nieuw vanillestokje toe te voegen. vanilleextract_1