Pasteis de nata

Pasteis de nata

Een paar jaar geleden gingen mijn moeder en tante op stedentrip naar Lissabon en bij terugkomst kreeg ik allerlei verhalen te horen over hoe lekker pasteis de nata waren daar. Voor mij natuurlijk een goede aanleiding om uit te vogelen hoe deze worden gemaakt, zodat ik ze zelf ook eens kon proeven.

Deze typisch Portugese gebakjes van bladerdeeg, gevuld met banketbakkersroom en bestrooid met poedersuiker zijn hier sindsdien standaard favoriet. De banketbakkersroom maak ik zelf ‘from scratch’; dat is toch al nét iets lekkerder dan een pakjesvariant. Dat is eigenlijk ook de enige moeilijkheid aan het recept. Ik maakte er overigens minigebakjes van door ze in een muffinvorm te bakken (voor grote muffins)

Pasteis de nata




Pasteis de nata
Ingrediënten

Voor 10 kleine gebakjes

– 3 eidooiers
– 60 gram suiker
– 30 gram bloem
– 300 ml melk
– 2 theelepels vanille-extract /-essence (of een half vanillestokje)
– 5 of 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
– poedersuiker om te bestrooien
– optioneel: melk of ei om te bestrijken

Bereiding

Bereiding banketbakkersroom
Mix de eidooiers met 20 gram suiker totdat je een lichtgele dikke massa krijgt. Voeg geleidelijk aan de bloem toe aan het eimengsel en roer egaal.

Verwarm de melk met de resterende 40 gram suiker en het vanille-extract in een pannetje. Gebruik je liever een vanillestokje: snijd een half stokje dan in de lengte door en schraap het merg uit de vanilleboon. Doe het merg bij de melk en laat ook het stokje mee verwarmen in de pan. Vergeet niet het stokje er straks uit te halen! Verwarm de melk totdat deze bijna kookt.

Giet een klein scheutje van de melk bij het eimengsel en blijf goed roeren. Vooral dat laatste is belangrijk in verband met schiften! Voeg geleidelijk steeds meer melk toe en blijf continu roeren (of zet de handmixer op de laagste stand aan terwijl je de melk erbij giet – dit spettert echter wel heel erg dus pas op!) Zodra alle melk is toegevoegd, zet je het pannetje weer terug op het vuur en breng aan de kook. Laat het mengsel ongeveer 1 tot 2 minuten pruttelen en blijf roeren. Je zult zien dat het mengsel geleidelijk aan dikker wordt. Zodra het de dikte van vla heeft, is het goed. Haal het pannetje van het vuur en laat de banketbakkersroom iets afkoelen.

Pasteis de nata

Afmaken van de pasteitjes
Vet een muffinblik in voor grote muffins en bestrooi met bloem. Ik vind het zelf altijd prettig om bladerdeeg uit te rollen. Leg daarvoor alle plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestrooid werkblad. Strooi nog een beetje bloem op de plakjes en rol tot een grote lap uit (ongeveer net zo dik als een gewoon plakje bladerdeeg) Steek met een glas of een grote koekuitsteker rondjes of andere vormen uit die ruim in een muffinvorm passen. Duw de uitgestoken plakjes in de vormpjes. Waarschijnlijk heb je nu nog niet genoeg om alle holten te vullen. Rol het resterend bladerdeeg opnieuw uit en steek nog meer stukjes bladerdeeg uit, net zolang totdat het op is.

Prik gaatjes met een vork in de bodems van het bladerdeeg. Vul iedere holte met een flinke lepel banketbakkersroom. Als er veel bladerdeeg aan de randen uitsteekt, kun je eventueel met een beetje melk of ei de randen bestrijken zodat deze mooi bruin worden in de oven. Bak de pasteis de nata af in ongeveer 15-20 minuten op 200 graden (180 graden hetelucht). De gebakjes moeten goudbruin zijn aan de randen.

Je kunt ze zowel warm als koud serveren. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Pasteis de nata