Focaccia met knoflook

Focaccia met knoflook - een recept van Bakmuts

Jemig en toen was het ineens alweer bijna kerst! Weer een maand voorbij en er kwam niet eens een nieuwe post online. Ik was te druk met andere (leuke) dingen. December zit hier altijd bomvol verjaardagen, werkdrukte en feeststress. Tussen de bedrijven door heb ik wel in de keuken gestaan, maar helaas haalt niet alles de blog (want ja ook hier mislukt wel eens wat!) Maar genoeg over mijn decemberdrukte en over tot de focaccia..

In een oude delicious. vond ik een lekker recept voor focaccia. Eerder maakte ik een focaccia die totaal niet smaakte, dus was heel benieuwd hoe dit ging uitpakken. Ik deed lekker veel verse knoflook bovenop, gebruikte extra vierge olijfolie, Italiaanse kruiden en zeezout, kneedde het brood met de KitchenAid (deze heb ik) en het werd, kort gezegd, een heerlijk brood! Lekker voor bij de borrel, een soepje of gewoon voor tussendoor! Zorg alleen dat je de volgende dag geen sociale verplichtingen hebt, want de knoflook blijft lekker aanwezig 😉

Focaccia met knoflook - een recept van Bakmuts
Focaccia met knoflook

Bron: delicious. oktober 2011

Ingrediënten

Voor 1 bakplaat vol focaccia

– 7 gram instantgist
– 1 eetlepel suiker
– 500 gram gezeefde bloem
– 310 ml lauw water
– 7 eetlepels olijfolie
– 5 gram zout
– 5 teentjes knoflook, in dunne plakjes
– 2 theelepels Italiaanse (gedroogde) kruiden
– grof gemalen zeezout

Focaccia met knoflook - een recept van Bakmuts
Bereiding

Los de gist en de suiker op in het water en laat tien minuten staan.

Bereiding in de keukenmachine
Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Giet hierin het gistmengsel en vier eetlepels olijfolie. Verdeel het zout langs de rand van de bloem (strooi het niet bij het gistmengsel!) Zet de machine aan en laat met het opzetstuk voor deeg kneden totdat een bal ontstaat die loskomt van de kom. Kneed het deeg nog eens goed door met de hand.

Bereiding met de hand
Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Giet hierin het gistmengsel en vier eetlepels olijfolie. Verdeel het zout langs de rand van de bloem (strooi het niet bij het gistmengsel!) Kneed alle ingrediënten door elkaar. Kneed vervolgens het deeg flink door op het aanrecht door het telkens met de palm van je hand uit te drukken en daarna weer op te rollen. Ga zo’n 15 minuten door met kneden totdat het deeg elastisch en zacht aanvoelt.Vet een schaal in met wat olie en leg het deeg hierin. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek (bijv. een op 50 graden voorverwarmde oven) ongeveer twee uur rijzen. Ze de oven tijdens het rijzen uit! Het deeg moet ongeveer in volume verdubbelen.

Kneed het deeg na het rijzen nogmaals goed door, zodat de lucht eruit gaat. Druk het deeg uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de resterende olijfolie. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg en laat het deeg – afgedekt met plastic folie – nog een 45 minuten rusten.

Verdeel de knoflookplakjes over de kuiltjes. Bestrooi het deeg met de Italiaanse kruiden het zeezout. Bak de focaccia in ongeveer 30 minuten af in een oven op 200 graden. Serveer warm en met evt. extra olijfolie en zout.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Focaccia met knoflook - een recept van Bakmuts